Odgoj djeteta životni je zadatak često pun nedoumica i pitanja. Idućih sedam rečenica koje bi svako dijete trebalo čuti od mame i(li) tate roditeljima bi moglo olakšati taj zadatak.

Da bi dijete odraslo u samouvjerenu, sretnu i sposobnu odraslu osobu, pomoći će idućih sedam rečenica koje bi svaki roditelj trebao govoriti svome djetetu:

1. Volim te.

Pokazivanje ljubavi je najvažnije, ali dijete treba i čuti da ga volite. Svaki dan recite svojem djetetu da ga volite i tako će i ono, kada odraste, lakše drugima reći da ih voli. Govorite svojem djetetu "volim te" i u sretnim i u onim manje sretnim trenucima jer te riječi njemu će značiti kao cijeli svijet.


Da bi dijete odraslo u samouvjerenu, sretnu i sposobnu odraslu osobu pomoći će ovih 7 rečenica koje bi svi mame i tate trebali govoriti svome djetetu

2. Ponosna sam na tebe.

Djetetu je potrebna roditeljska potvrda da nešto radi dobro. I kada mu drugi govore da je nešto izvrsno napravilo, dijete neće biti potpuno sretno ako te riječi ne čuje i od svojih roditelja. Zato pogledajte svoje dijete u oči i kažite mu da ste ponosni na njega, ali i zbog čega ste ponosni na njega. I ne samo onda kada dobije dobru ocjenu u školi ili kada nešto dobro napravi. Budite ponosni na svoje dijete zato što se trudi, daje sve od sebe i ne odustaje.

3. Žao mi je.

Dijete treba vidjeti da je i njegov roditelj samo čovjek od krvi i mesa, da nije savršen i da i on može pogriješiti. I da je griješiti u redu. Zbog toga morate priznati kada ste prema djetetu bili nepravedni i ispričati mu se, jednako kao što od djeteta tražite da se ispriča vama ili drugima kada pogriješi. Osim toga, na taj način djetetu vlastitim ponašanjem pružate primjer kako se treba odnositi prema drugima kada odraste i da se treba ispričati kada pogriješi.

4. Slušam te.

Ova rečenica naročito je važna kada dijete uđe u pubertet. Naučite svoje dijete da vam se povjerava i da ga nije strah reći vam što ga muči i o čemu razmišlja. To ćete najbolje postići tako da kažete djetetu "slušam te" i pustite ga da govori. Držanje prodika i postavljanje previše pitanja djetetu će više odmoći nego pomoći. Zbog toga je bitno da dijete što ranije stekne naviku povjeravanja roditeljima.

5. To je tvoja odgovornost.

Ne pomažite djetetu u situacijama kada ono samo može riješiti problem. Vi možda imate najbolje namjere, ali na taj način dijete može steći osjećaj nesigurnosti te da nije sposobno samo riješiti problem. Budite poput trenera: pripremite dijete prije igre, navijajte za njega sa strane i poslije razgovarajte o tome što je napravilo dobro, a što bi moglo popraviti.

To se može odnositi na školske aktivnosti, ali i na zaduženja kod kuće kao što je pospremanje sobe ili šetanje psa. Roditelj djetetu mora usaditi osjećaj odgovornosti jer će tako izrasti u samouvjerenu i sposobnu odraslu osobu.

6. Ti to možeš!

Važno je da dijete čuje da roditelj vjeruje u njega i da zna da je sposobno napraviti nešto. Nitko ne može djetetu uliti više samopouzdanja od mame i tate. Vaše dijete mora znati da može ostvariti sve snove i ciljeve ako se trudi te da u teškim trenucima nikada ne smije odustati.

7. Ne.

Ponekad je ono najbolje što možete napraviti za svoje dijete reći mu ne. U tom trenutku dijete to sigurno neće uvijek lako prihvatiti i negodovat će, ali kada odraste, cijenit će to što ste mu onda kada je trebalo rekli ne.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju