Je li vam se ikad dogodilo da mokrite za svaki slučaj prije nego što nekamo odete? Ovo radi jako puno žena, a stručnjaci smatraju da tim postupkom negativno utječemo na reproduktivno zdravlje, ali i na seksualni život.

Liječnica Marija Ristić iz Srbije ruši predrasude da je tema ženskog intimnog zdravlja u našem društvu još uvijek tabu. Ona svakodnevno na društvenim mrežama odgovara na pitanja koja se sramimo upitati stručnjaka pa pretražujemo Google i tako se još više zbunimo i zabrinemo.

Marija je doktorica medicine, zaljubljenica u prirodu ljudskog tijela, začetnica primjene fizičke aktivnosti kao lijeka te strastveni edukator koji se bavi najintimnijom sferom ženskog zdravlja.

Ako si žena, ne znači da te treba boljeti, jedna je od tema o kojoj Marija često progovara objašnjavajući tako da seks ni u kojem trenutku ne bi trebao biti bolan.

Seksualni život ponekad može patiti zbog naših životnih navika, a u jednoj je svojoj objavi liječnica objasnila da je mokrenje na silu, prije nego što negdje idemo, jedna od tih navika.

Trebaš izaći iz kuće, ali se ipak vraćaš da piškiš za svaki slučaj. Ili piškiš u čučnju kad nisi doma jer ne želiš sjesti na dasku upitne čistoće. Ili stisneš što jače kad piškiš…ako si se prepoznala čitaj dalje, započela je dr. Marija Ristić.

Ako piškiš za svaki slučaj, a posebno ako to radiš često, možeš zbuniti mjehur pa će on pomisliti da se mora isprazniti čak i kad nije pun. Ako pokušavaš izbaciti i tih nekoliko posljednjih kapi na silu – slabiš svoje vaginalne zidove.

Liječnica je dalje objasnila i zašto je mokrenje u čučećem položaju također štetno za žensko zdravlje.

Kada piškiš u takvom položaju stvaraš nepotrebnu tenziju u mišićima zdjeličnog dna, što se može odraziti i na tenziju u vaginalnom kanalu, a to može utjecati na seksualni život. Stoga, uvijek sa sobom nosi maramice s kojima možeš obložiti dasku u javnom wc-u. I nemoj zaboraviti da je daska daleko čišća od mobitela koji držiš u ruci, objasnila je.

Mjehur je mišić koji ima sposobnost samopražnjenja. Ako se pokušava isprazniti na silu, pod pritiskom, tada se ometa njegova prirodna funkcija. Također, vaginalni zidovi mogu toliko oslabiti da može doći i do spuštenog mjehura (prolapsa mjehura) - u slučaju da se ove navike ponavljaju konstantno. 

Seks Važno: Što bi žene trebale napraviti odmah nakon seksa? Upala mjehura Upozorenje liječnika: Sedam simptoma upale mjehura koje ne smijete ignorirati Žena na WC-u Važna brojka: Koliko biste puta dnevno trebali mokriti? Žena sjedi na WC-u Crvena mokraća: Kada se ne treba brinuti, a kada je potrebno otići liječniku?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju