Mokrenjem se tijelo rješava toksina i suvišne tekućine, a boja mokraće može reći dosta toga o našem zdravlju. Kao i na boju mokraće, važno je obratiti pažnju i na to koliko često mokrite u jednom danu.

Koliko ćete puta dnevno mokriti, ponajprije ovisi o tome koliko tekućine unosite u organizam. Ipak, postoji optimalna brojka koliko puta bismo trebali mokriti, a sve što je iznad te brojke može ukazivati na zdravstveni problem.

Nakon upale mokraćnog mjehura, drugi najčešći uzrok prečestog mokrenja kod žena je prekomjerno aktivni mjehur

Neke žene mokre svakih sat vremena i smatraju da je to normalno, no učestalost odlaska na WC ipak bi trebala biti manja. Mokriti bismo trebali 6-7 puta dnevno, to je optimalna brojka. I tu se podrazumijeva da dnevno popijete dvije litre vode. Što se tiče odlaska na WC noću, jedno se noćno mokrenje tolerira, otkrio nam je Neven Kapun, dr. med. i spec. urologije.

Što se tiče žena koje mokre svakih sat vremena, nastavlja Kapun, najčešće se radi o dva moguća zdravstvena uzroka preučestalog mokrenja.

Lijek za upalu mjehura Upala mjehura: Moćni prirodni antibiotik koji uvijek pomaže

Cistitis Simptomi, zablude i najbolja pomoć: Kako se riješiti uporne upale mjehura?

Ako ne postoje simptomi tipični za upalu mokraćnog mjehura poput peckanja i osjećaja boli, odnosno pritiska pri mokrenju, drugi je najčešći razlog prečestog mokrenja kod žena prekomjerno aktivni mjehur. To znači da se mjehur napuni s premalo urina i osoba osjeća iznenadnu potrebu za mokrenjem. Prekomjerno aktivni mjehur uglavnom se liječi tabletama, objašnjava Kapun.

Suprotno prečestoj potrebi za mokrenjem, neke osobe imaju prerijetku potrebu za mokrenjem.

Prerijetka potreba za mokrenjem najčešće znači da osoba ne unosi dovoljno tekućine, odnosno da je dehidrirana, kaže dr. Neven Kapun.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju