Pretpostavlja se da tek jedan posto svjetskog stanovništva ima intoleranciju na gluten, no unatoč tome velik broj ljudi zainteresiran je za prehranu koja ne sadrži dio ove bjelančevine. Razmišljate li o ukidanju glutena sa svojeg jelovnika? Evo što možete očekivati


1. Vjerojatno nećete izgubiti kilograme

Hrana bez glutena ne znači hrana bez kalorija. Štoviše, mnoge verzije namirnica bez glutena sadrže više kalorija, masnoća, šećera i soli od gluteinskih alternativa,’ tvrdi dr. Alessio Fasano, autor knjige ‘Gluten Freedom’.

Da ne biste napravili uobičajenu grešku i nabacili kilograme, u jelovnik uvrstite više voća I povrća te nemasnih proteina, a izbjegnite procesuiranu hranu iz koje je industrijskim putem izvučen gluten.

Kada iz prehrane izbacite pšenicu, raž i zob ne rješavate se samo glutena, već i smanjujete unos željeza, folne kiseline, cinka, vitamina D i slično

2. Povećat će vam se troškovi za hranu
Novčanik je prvo mjesto na kojem ćete osjetiti promjenu nakon što počnete jesti hranu bez glutena. Tjestenina, keksi i krekeri bez glutena koštaju dva do tri puta više nego primjerice namirnice na bazi pšenice koja sadrži ovaj dio bjelančevine.

Hrana bez glutena košta više jer proizvođači moraju koristiti specijalne procedure u proizvodnji hrane kako bi izbjegli kontaminaciju glutenom,’ ističe dr. Fasano.

3. Imat ćete probavnih problema
Gluten se nalazi u svim proizvodima od pšenice, raži i zobi, što su istovremeno izvori prehrambenih vlakana. Ne čudi stoga što prestanak konzumacije hrane s glutenom posljedično utječe na smanjenu konzumaciju ovih tvari, ali i probavne tegobe.

'Nedostatak prehrambenih vlakana dovodi do gomilanja loših bakterija u želucu, grčeva te crijevnih upala. Obavezno nadoknadite prehrambena vlakna povrćem, grahom te integralnom rižom koje ne sadrže gluten,' ističe dr. Fasano.

4. Bit ćete pospani
Kada iz prehrane izbacite pšenicu, raž i zob ne rješavate se samo glutena, već i smanjujete unos željeza, folne kiseline, cinka, vitamina D i slično.

'Osobe koje pate od celijakije liječnik stavlja na poseban režim prehrane kako bi pacijent dobio sve potrebne hranjive tvari. No ako to radite na svoju ruku i bez stručne pomoći, možete tijelu uskratiti ozbiljan manjak nutrijenata,' kaže autor knjige Gluten Freedom.

Nedostatak hranjivih tvari iz tijela prepoznat ćete po općoj slabosti tijela, vrtoglavicama, gubitku kose, promjenama raspoloženja, zatvoru i gubitku mjesečnice.

5. Bit ćete sretniji
Studija objavljena u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics otkrila je da su osobe preosjetljive na gluten bilježile veći porast simptoma depresije dok su konzumirali hranu s glutenom.

'Znanost tek počinje shvaćati različite načine na koje djeluje gluten u našem organizmu, a poveznica između glutena i mozga najveća je tajna,' zaključuje dr. Fasano.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju