Možda ne izgleda najprivlačnije, već je i pomalo dosadnjikava, možda je i malo bezukusna ako se ne pojača dodacima poput voća i orašastih plodova, ali zobena kaša zasigurno je jedan od najboljih izbora za doručak.

Zob je jedna od najpoznatijih i omiljenih žitarica na svijetu, poznata po svojim izuzetnim hranjivim vrijednostima, a više od dvjesto godina ljudi uzgajaju i beru zob za hranu, ali i lijekove. U medicini se zobena kaša koristi za liječenje problema s kožom te neuroloških i ginekoloških problema, između ostalog.

Jedete li zobenu kašu za doručak svaki dan, možete znatno smanjiti cjelokupni dnevni unos kalorija, pa čak i za osamdeset posto

Iako je zobena kaša jedan od najzdravijih izbora za doručak, kod određenih zdravstvenih problema, primjerice gihta, ona nije najbolji izbor za svakodnevnu konzumaciju. U slučaju da vas muče neke poteškoće sa zdravljem, konzultirajte se s liječnikom ili nutricionistom prije nego što uvedete promjene u svoju prehranu.

Zobena kaša cjelovita je žitarica koja vam daje 13 grama proteina u jednoj maloj porciji od pola šalice. Osigurava i gotovo sto posto preporučenog dnevnog unosa mangana. Zobena kaša također sadrži mnogo antioksidansa, uključujući vitamin E, tokotrienonole, selen, fenolne kiseline i fitinsku kiselinu. Ostale hranjive tvari koje organizam dobiva svakodnevnom konzumacijom zobene kaše uključuju vitamin B1, biotin, molibden, fosfor, bakar, magnezij i druge fitonutrijente.

Jedna od najboljih dobrobiti svakodnevne konzumacije zobene kaše jest da se na taj način mogu spriječiti pretilost i višak kilograma. To se događa zahvaljujući osjećaju sitosti i zadovoljavanja gladi koji daje zobena kaša. Uz zobenu kašu osjećaj sitosti traje dulje te doprinosi višestrukim pozitivnim promjenama u tijelu. Prije svega, zobena kaša osigurava nisku razinu energije duže vrijeme. Drugo, zobena kaša daje organizmu vrijedna vlakna, zbog kojih osjećaj punoće želuca traje duže.

Niski glikemijski indeks jedne porcije zobene kaše za doručak snabdijeva energijom tijekom jutarnjih sati bez velikih oscilacija šećera u krvi. Održavanje nižih razina šećera u krvi tijekom dužeg perioda pomaže tijelu u regulaciji korištenja inzulina.

Niski glikemijski indeks zobene kaše također pomaže u smanjenju nekontrolirane želje za hranom uzrokovane padom razine šećera u krvi. Na taj način spriječit ćete pretjeranu konzumacije masne, vrlo slane ili slatke hrane, koju najčešće jedemo kada imamo nekontroliranu potrebu za jelom.

Banana je bolje voće za užinu nego za doručak Daju energiju, ali... Zašto banane nije dobro jesti za doručak?

Slika nije dostupna 12 namirnica koje trebate jesti za doručak ako želite smršavjeti

Jedete li zobenu kašu za doručak svaki dan, također možete znatno smanjiti cjelokupni dnevni unos kalorija, pa čak i za osamdeset posto. U studiji u kojoj se uspoređivala konzumacija doručaka s visokim i niskim glikemijskim indeksom pokazalo se da je zobena kaša spriječila pretjeranu konzumaciju kalorija tijekom ostalih obroka u danu.

Većina prehrambenih namirnica s niskim udjelom kalorija i masti neće postići da se nakon jela osjećamo zadovoljno. Zobena kaša dobar je izbor za postizanje tog osjećaja sreće i zadovoljstva te zdrave sitosti, što također znači da ćete tijekom ostatka dana jesti manje. Svakodnevno smanjenje potrebe za kalorijama rezultirat će izvrsnim gubitkom kilograma i promjenama masnog tkiva u tijelu.

Osim što pomaže kod mršavljenja, gubljenja tjelesne masnoće i sprečavanja prejedanja, zobena kaša pruža i neke značajne zdravstvene prednosti. Ostale znanstveno dokazane dobrobiti zobene kaše su:

  • niži kolesterol
  • manji rizik od kardiovaskularnih bolesti
  • manji rizik od zatajenja srca
  • jači imunološki sustav
  • stabiliziranje šećera u krvi i smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2
  • izvrstan izvor vlakana koja štite od raka dojke
  • sigurna alternativa žitaricama za oboljele od celijakije ili one koji izbjegavaju gluten u prehrani
  • duži životni vijek

Svaka vrsta zobene kaše zdrav je obrok, ali, kao i kod drugih vrsta hrane, što je manje procesuirana, to ima veće hranjive vrijednosti. Poigrajte se s načinima konzumacije zobene kaše, možete je dodati u shake, smoothie ili jogurt. S malo zobi možete obogatiti i svoje omiljene recepte za muffine i kolače.

Zobenu kašu možete koristiti kao zamjenu za žitarice u svakom jelu. U omiljenom receptu s kvinojom zamijenite obične žitarice sa zobenom kašom. Iskoristite sve dobrobiti zobene kaše i bit ćete vrlo zadovoljni promjenama koje će donijeti vašem tijelu, iznutra i izvana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju