Neuredna i nezdrava prehrana, dugotrajno sjedenje i stres uzrok su hemoroida o kojima se najmanje priča jer pri samom spomenu izazivaju nelagodu

Jedan od sve češćih zdravstvenih problema kod mlađe populacije su hemoroidi, neugodna pojava uzrokovana suvremenim načinom života.

ŠTO SU HEMOROIDI I ŠTO IH UZROKUJE?

Spužvasti jastučiči u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog kanala. Neuredan način života bez kretanja, nepravilna prehrana uz nasljeđene sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačani pritisak na vene pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih oticanja.

Dugotrajno sjedenje, stres i neuredna prehrana sve češći su uzočnici pojave hemeroida

SIMPTOMI KOJE NE SMIJEMO IGNORIRATI

Svrbež, unutarnji osjećaj pritiska, bolne otekline, na dodir opipljivi čvorovi i posljedično krvarenje prvi su simptomi koji ukazuju na nastanak hemoroida.

Ne smijete ih ignorirati nego se morate konzultirati sa svojim doktorom oko pravilne metode liječenja, a ako imate hemoroide koji se ne povlače nakon tretmana – postoji vjerojatnost da to uopće nisi hemoroidi.

To mogu biti izrasline koje upućuju na Chronovu bolest, autoimunu upalnu bolest probavnog sustava. U tom slučaju obratite se gastorenterologu kako biste napravili sve potrebne pretrage i uklonili sumnju na ovaj zdravstveni problem. Saznajte koji su još netipični i tihi simptomi znak ozbiljnih bolesti.

VANJSKI I UNUTARNJI HEMOROIDI

Vanjski su smješteni uz rubni dio anusa i pokriveni vrlo osjetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak stvara se oteklina na izlazu iz analnog kanala, a na osjet su prisutni kao tvrda i bolna izbočina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć liječnika.

Unutarnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, a takvi se poznaju kroz krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se ukliješte i ne mogu vratiti u analni kanal što izaziva jaku bol i krvarenje.

LIJEČENJE HEMOROIDA I PREVENCIJA

O ovoj bolnoj nelagodi muškarci i žene nerado govore, a čak više od 60 posto ljudi ima problema sa hemoroidima

Kod učestalih problema s hemoroidima potrebno je potražiti pomoć liječnika, a preventivno kada se problem povuče, učinkovito pomaže promjena stila života.

"Hemorodi se mogu riješiti različitim metodama, od stavljanja gumica, termoterapijom, terapijom laserom i klasičnim kirurškim zahvatom", otkrila je dr. sc. Tanja Pavić, gastroenterolog u KB Sestra Milosrdnica.

Plaćate li dopunsko osiguranje, uz odgovarajuću uputnicu, kirurški se postupak obavlja na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prehrana bogata vlaknima
jedan je od glavnih pomagača dobre probave. Mahunarke, cjelovite žitarice i suho te svježe voće i povrće  formiranja hemoroida. Izbjegavajte previše ljutu i začinjenu hranu. Saznajte više o psyllium ljuskicama, dodatku prehrani koji olakšava borbu protiv hemoroida.

Povećan unos tekućine u tijelo, pri čemu se preporuča voda ili sokovi od svježe cijeđenog voća i povrća olakšavaju stolicu. Posebno učinkovito je svakodnevno konzumiranje soka od suhih šljiva.

Dugotrajno sjedenje treba izbjegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području . Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u spriječavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju.

Izbjegavajte naprezanje prilikom obavljanja velike nužde jer tako stvarate dodatan pritisak na crijeva. Provjerite koje 3 velike greške svi radimo na WC-u.

Redovna tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i probavu, te stimulira crijevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proljeva i zatvora.

Saznajte što oblik, boja, učestalost i veličina stolice otkriva o našem zdravlju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju