Jagode i trešnje u prosincu! Sama pomisao na te obožavane vrste voća u kojima sada uživamo tjera nas na razmišljanje kako pohraniti i što duže očuvati omiljene namirnice. Postoji jednostavno rješenje – zamrzavanje. Što sve možete zamrznuti, a da pritom ne naštetite kvaliteti otkrijte u nastavku.

Zamrzivač omogućuje pohranu hrane ako ste pretjerali s količinom. Isto tako, zamrzavanje je dobra opcija ako ne želite da vam propadne začinsko bilje kojemu ste pridavali toliko pažnje, a proizveli ga previše. Na sve što želite pohraniti u zamrzivaču, kako ne biste zaboravili, stavite i oznaku s datumom zamrzavanja - jer neke namirnice možete čuvati i godinu dana. I napornom odmrzavanju zamrzivača u hladnjaku može doći kraj s NoFrost tehnologijom u Gorenje hladnjacima. Prednost ove tehnologije je u tome što smrznuta hrana neće nakupljati led niti se međusobno lijepiti što ju čini urednijom, a zamrzivač održava čistim i prostranim.

 

1. Maslac

Maslac je najbolje pohraniti u zamrzivač u njegovom originalnom pakovanju. Devet mjeseci u zamrzivaču ne bi trebalo nikako naštetiti njegovoj kvaliteti. Prilikom pohrane pripazite da se ne nalazi u blizni namirnica jakog mirisa, poput na primjer luka. Kada ga poželite koristiti, najbolje ga je odmrznuti u hladnjaku preko noći, no nikakve drastične posljedice neće izazvati ni brzinsko odmrzavanje u mikrovalnoj.

2. Kuhana riža

Kuhana riža u zamrzivaču može stajati čak šest mjeseci. Kako bi se najbolje očuvala, potrebno ju je pohraniti u nepropusnu posudu ili ostaviti u vrećici u kojoj je skuhana. Kako ne biste zaboravili koliku ste količinu pohranili, uz najljepnicu s datumom pohrane, zapišite i za koliko porcija je zamrznuta riža dovoljna. Najjednostavnije ćete ju odmrznuti u mikrovalnoj, a ako odmrzavate na štednjaku u posudu dodajte malo vode.

3. Sir

Tako je, sir možete zamrznuti. No uspješnost takvog načina pohranjivanja ove namirnice ovisit će o čvrstoći sira. Tvrde sireve, poput cheddara i švicarskog sira možete zamrznuti na 6 mjeseci. Ako vam ostane previše sira za koji nikako ne želite da propadne, najbolje ga je naribati i staviti ga u vrećicu za zamrzavanje. Isti period zamrzavanja vrijedi i za meke sireve poput briea, mozzarelle, quarka i fete, no kremaste sireve nemojte nikada zamrzavati. Promijenit će strukturu, a ni okus neće više biti toliko ukusan. Kad se odlučite na korištenje pohranjenih sireva, najbolje ih je odmrznuti u hladnjaku i tada bi ih trebalo iskoristiti u roku od 2 do tri dana.

4. Začinsko bilje

Zamrzavanje svježeg začinskog bilja odličan je način za očuvanje bilja tijekom cijele godine. Prije pohranjivanja u zamrzivač, začinsko bilje je potrebno sitno nasjeckati. Nakon odmrzavanja, i dalje će imati svoj originalan okus. Odmrznuto začinsko bilje promijenit će boju pa se ne preporuča koristiti ga za dekoriranje jela. Nasjeckano bilje najbolje bi bilo ravnomjerno rasporediti na ravnu plohu s koje ćete lakše uzimati količinu koja vam je potrebna. U zamrzivaču ga možete čuvati 12 mjeseci.

5. Voće
Ovisno o vrsti, voće možete držati u zamrzivaču čak do godine dana. Za jabuke se preporuča ne više od 8 mjeseci, za borovnice 12, a banane 2-3 mjeseca. Najbolja opcija je prvo pripremiti voće na isti način kako biste to učinili da ga koristite odmah. Dakle, očistite koru jabuke, izvadite košticu iz breskve, veće voćke nasjeckajte na komadiće, a bobičasto voće možete ostavite cjelovite. Dobro ga pohranite u posudu za zamrzavanje za duže pohranjivanje, a ako voće pakirate u vrećice pokušajte istitsnuti što više zraka. Smrznuto voće možete koristiti za šarene smoothije.

6. Svježe meso
Prema podacima koje iznosi Ministarstvo poljoprivrede u SAD-u svježe meso može biti zamrznuto najviše godinu dana. Sva perad u komadu može u zamrzivaču biti 12 mjeseci, a ako je riječ o dijelovima mesa peradi, 9 mjeseci u zamrzivaču je period koji se preporuča za čuvanje ove vrste mesa. Što se tiče ostalih, potrebno je provjeravati za svaku od vrsta, no period duži od godine dana ne preporuča se ni u kojem slučaju. Svježe mljeveno meso vrsta je koja u zamrzivaču može biti pohranjena najkraći period, od 3 – 4 mjeseca.

Koje namirnice vi zamrzavate i na koji način otkrijte nam na našoj Facebook stranici.

 

Sadržaj je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s 'Gorenje Zagreb d.o.o.' i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.


 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju