Cijeli život je škola. To je rečenica koju često čujemo, ali poantu ove poruke počinjemo shvaćati tek u dvadesetim godinama svojeg života.

Kao klinci želimo što prije odrasti, a kad nas život suoči s pravim problemima i izazovima, nerijetko se želimo vratiti u bezbrižnost školske klupe ili u vrijeme kad smo roditelje tražili zeleno svjetlo za izlazak, druženje ili donošenje bilo kakve odluke.

U dvadesetim godinama mladi se suočavaju s najvećim promjenama u svome životu. Nakon srednje škole neki upišu fakultet, a neki krenu zarađivati svoj prvi novac. Ovo je desetljeće kad većina mladih odlazi iz udobnosti obiteljskog doma, a za svoje postupke i propuste sami moraju preuzeti odgovornost.

Nekima to stvara velike količine stresa i teško im je pronaći balans između djeteta koje još uvijek živi u njima i odrasle osobe koja će svaki čas iskusiti čari "pravog života".

Studiranje je nekima najstresniji, a nekima najsretniji period u životu. Puno učimo, malo spavamo, a najveći životni problem je priprema ispita. Uljuljani smo u luksuz sigurnosti i ne primjećujemo koliko život može biti surov. Kako god bilo, imati status studenta znači biti zaštićen sa svih strana.

Osjećaj sigurnosti jedan je od najljepših osjećaja u životu. To shvatimo tek kada završimo fakultet. Nema više iksice, jeftinog javnog prijevoza, menze i sigurnog studentskog smještaja. Čeka nas najvažnije natjecanje u životu – ono na tržištu rada.

Koliko god bilo stresno, trebamo zapamtiti da je svaki životni period izazovan, a naš odnos prema životu uvjetuje kako ćemo se osjećati.

Donosimo 10 važnih lekcija koje bismo svi trebali naučiti u dvadesetima.

1. Trud se uvijek isplati

Iako se čini kompliciranim, sve će doći na svoje mjesto. Nije se lako nositi s promjenama, ali svaki životni period je poseban na svoj način. Možda se na prvu čini da uloženi trud na fakultetu ili u školi ne pomaže u stvarnom životu, ali svaki trud se uvijek isplati. Važno je raditi na sebi.

2. Kako posložiti financijske prioritete

Studentski budžet je bio dovoljan za izlazak i ručak u menzi, ali nakon završetka škole ili fakulteta to više ne može biti prioritet. Prvi poslovi su obično slabo plaćeni, a režije se moraju platiti. U dvadesetima naučimo kako pravilno upravljati novcem. Naučimo se žrtvovati tako da si uskratimo neki oblik užitka kako bismo mogli osigurati osnovnu egzistenciju. Važno je shvatiti da novac nije najvažniji i da on treba biti sredstvo, a ne životni cilj.

3. Kako biti dobar prijatelj

Dvadesete godine nas nauče pažljivo birati svoj krug ljudi. To su godine kada naučimo prepoznati tko nam odgovara, a tko crpi našu energiju. Nije više važno imati puno prijatelja, već se okružiti ljudima do kojih nam je uistinu stalo. U dvadesetima shvatimo da pravih prijatelja ima puno manje nego što smo mislili, a kada to shvatimo, i sami postanemo bolji prijatelji.

4. Ljubav = predanost

U dvadesetim godinama počinjemo razvijati dublje emotivne odnose. Mladi danas ovaj životni korak sve više odgađaju jer su usredotočeni na karijeru. Međuljudski odnosi su površni, a ljubav se srozala na pokazivanje slatkih trenutaka na društvenim mrežama. U dvadesetima trebamo naučiti da se na odnosima treba konstantno raditi.

5. Nemoguće je svima se svidjeti

Prirodno je da ljudi uživaju kada su voljeni, kada ih drugi poštuju i pokazuju im pripadnost. Međutim, nemoguće je svima se svidjeti. Stara izreka kaže: "Sto ljudi, sto ćudi", a u ovom je slučaju trebamo shvatiti doslovno. U dvadesetima trebamo naučiti prihvatiti kritiku i pomiriti se s time da naša osobnost nije univerzalna. Nekom ćemo se svidjeti, a nekome ne i to je sasvim u redu.

6. Što u dvadesetima sijemo, u tridesetima ćemo žeti

U dvadesetima mladi počinju razvijati svoju karijeru. Što god radili, trebamo se potruditi dati svoj maksimum. Svaki posao je jednako vrijedan, a razlika je samo u tome koliko smo predani i koji su naši profesionalni afiniteti. Bez obzira na to želimo li saditi zelenu salatu ili biti profesori na fakultetu, u dvadesetima trebamo saznati u kojem smjeru se želimo razvijati.

Lina Šagi Sinjorina iz Slavonije: Umjesto u Irsku, uputila sam se u Dubrovnik i donijela najbolju odluku u životu

7. Kako zavoljeti svoje tijelo

Trebamo slušati svoje tijelo. Da bismo ga mogli zavoljeti, prvo ga trebamo razumjeti. Posebnu pozornost treba obratiti na mišljenje o samome sebi. Zdrav način života je najbolje rješenje za to. Koliko se u dvadesetima trudimo osjećati dobro, toliko će nam biti lakše kad ozbiljnije godine pokucaju na vrata. U dvadesetima trebamo naučiti voljeti sami sebe.

8. Kako usporiti

Dvadesete su najintenzivnije godine. U isto vrijeme se trebamo osamostaliti, brinuti sami za sebe, studirati, zarađivati i razvijati odnose. Mladi imaju osjećaj da sve to moraju napraviti "sad i odmah", ali to je daleko od istine. Ponekad treba zanemariti društvena očekivanja i sam odabrati svoj tempo.

9. Cijeniti svoje roditelje

Kad isprobamo samostalni život i shvatimo koliko odgovornosti je potrebno da bismo funkcionirali, počinjemo shvaćati svoje roditelje. Postajemo svjesni koliko vremena, truda i energije treba uložiti da bismo zadovoljili samo vlastite potrebe. U dvadesetima naučimo koliki je izazov biti odgovoran za obitelj i počnemo više cijeniti svoje roditelje.

Rođendan Sedam avantura koje morate napraviti u 20-ima da ne žalite ni za čime

10. Kako pronaći nešto što nas ispunjava

U dvadesetima trebamo naučiti funkcionirati u rutini. Fakultet i posao nas uče da prvo treba srediti obaveze, a tek onda pronaći vrijeme za sebe. Bila to šetnja s prijateljima, opuštajuća večer uz Netflix ili subotnji izlazak, svatko treba odabrati svoj ispušni ventil. Bez obzira na to što počinjemo razvijati karijeru, ne smijemo zaboraviti uživati u stvarima koje nas ispunjavaju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju