Jeste li znali da bijeli, crni i zeleni čaj dolaze od iste biljke?

Možda ste strastveni ljubitelj čaja i pijete ga tijekom cijele godine, a možda je za vas čaj isključivo zimski napitak. Bez obzira na vašu osobnu ceremoniju čaja, preporučujemo vam da saznate neke osnovne informacije o čaju (prvenstveno što je zapravo čaj!) koje će vam možda pomoći pri odabiru i pripremi čaja ili koje će vam otkriti nešto novo o vašem omiljenom napitku.

Prema podacima za 2016., čaj je drugo najčešće konzumirano piće na svijetu - odmah nakon vode. No, što je zapravo čaj?

Ako miriše kao čaj, izgleda kao čaj...

Čaj je napitak dobiven od biljke Camellia sinensis. Bilo koji napitak od lišća neke druge biljke, voća ili cvijeta nije čaj već biljni čaj.

No, kako je Shakespeare napisao, "Ime nije ništa; ono što nazivamo ružom, slatko bi mirisalo i s drugim imenom", pa hajdemo se mi umjesto nomenklaturom pozabaviti osnovnim vrstama čaja i kako one nastaju.

Sve je u oksidaciji

Bijeli, zeleni i crni osnovne su vrste čaja dobivene od iste biljke, već spomenute dame Camellie. Vrsta čaja ovisi o razini oksidacije (fermentacije) lišća. Kako bi se pokrenula oksidacija, svježi listovi čaja se rolaju (ručno ili strojno) kako bi se površina lista raspuknula, a kisik reagirao s enzimima biljke.

Proizvodnja bijelog čaja praktički ne uključuje nikakvu obradu lišća, odnosno oksidaciju, zbog čega je manje intenzivnog okusa u usporedbi s ostalim vrstama. Uglavnom je blijedo žute boje, ima najviše antioksidansa među čajevima te sadrži theanin - rijetku aminokiselinu za koju se kaže da pomaže opuštanju, popravlja raspoloženje te imunitet i koncentraciju.

Zeleni čaj također je bogat antioksidansima, no u malo manjoj mjeri od bijelog čaja jer se dobiva od lišća koje se nešto više obrađuje u odnosu na lišće u bijelom čaju. Kako bi nastala specifična aroma zelenog čaja, lišće se pusti da usahne te se odmah izlaže pari ili se zagrijava na vatri kako bi se zaustavilo reagiranje enzima s kisikom.

Listovi u crnom čaju, najintenzivnijem među čajevima, potpuno su oksidirani. Svježe ubrani listovi ostave se da uvenu, nakon čega se rolaju kako bi se otpustili sokovi i enzimi koji regiraju s kisikom. Nakon oksidacije, lišće se suši kako bi se spriječile daljnje promjene. Crni čaj također sadrži antioksidanse te doprinosi sniženju razine kolesterola u krvi i zdravlju krvožilnog sustava.

Bez obzira na to jeste li ljubitelj crnog ili bijelog čaja, vjerojatno je baš sad pravi trenutak da se uz toplu šalicu ovog popularnog napitka i dobru knjigu opustite i prikupite energiju za novi radni dan. Možda će vam u odabiru čaja pomoći i široka paleta dmBio i Das gesunde Plus mirisnih i ukusnih čajeva na dm-ovim policama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju