Test prohodnosti jajovoda preporučuje se ženama koje nisu ostvarile trudnoću unutar godine dana nezaštićenih odnosa s partnerom, a istovremeno su ostale pretrage u vidu dijagnostike steriliteta uredne (cervikalni brisevi, spermiogram partnera, ovulacijski ciklusi, itd.) Oštećenje jajovoda kao razlog steriliteta postoji u oko 20 posto žena.

Histerosalpingografija, skraćeno HSG, dijagnostička je metoda kojom se ispituje prohodnost jajovoda. Nekada se prohodnost jajovoda ispitivala uglavnom rendgenskom HSG, no ona je danas sve manje u uporabi zbog zračenja i pacijentica i liječnika koji izvodi pretragu. Danas se sve više koristi ultrazvučni HSG, koji je sigurna, jednostavna i gotovo bezbolna metoda.

Postoji nekoliko mogućih uzroka neprohodnosti jajovoda:

• kronične infekcije jajovoda (bakterijske infekcije - Chlamydia)
• prethodna izvanmaternična trudnoća
• endometrioza
• raniji kirurški zahvati u donjem abdomenu

Prije ispitivanja prohodnosti jajovoda preporučuje se napraviti cervikalne brisove na bakterije, a nalaz bi trebao biti sterilan. Cervikalni brisovi izvode se u prvoj fazi ciklusa, nakon menstruacije, između 6. i 12. dana. Nije potrebna nikakva posebna priprema za Sono HSG, eventualno se može preporučiti analgetik sat vremena prije.

Dr. med. Tihana Mazalin, spec. ginekologije i porodništva Dr. med. Tihana Mazalin, spec. ginekologije i porodništva (Foto: Dino Ninković)

Pregled za ispitivanje prohodnosti jajovoda traje svega nekoliko minuta; nakon što se u maternicu postavi kateter, kroz kateter se inicira kontrast i liječnik pod kontrolom ultrazvuka prati punjenje šupljine maternice te prolazak kontrasta kroz oba jajovoda. Pregledom doktor dobiva uvid u prohodnost jajovoda te može provjeriti morfologiju šupljine maternice, odnosno postoje li anomalije, miomi, polipi ili priraslice.

Nakon tog zahvata postoji potvrđena veća stopa spontanih trudnoća u roku od 12 mjeseci.

Histerosalpingografija, odnosno ispitivanje prohodnosti jajovoda, može biti bolno, iako to nije pravilo. Žena može osjetiti nelagodu poput menstrualnih bolova i ti se bolovi uglavnom javljaju u slučaju kad su jajovodi oštećeni. Ako su jajovodi prohodni, pretraga je uglavnom bezbolna.

Slika nije dostupna Tko je "kriv" za neplodnost? Razbijmo mit da žena ne može imati dijete – često je problem u muškarcu

Slika nije dostupna Endometrioza: Pet istina koje treba znati o vrlo čestoj kroničnoj bolesti

Prije zahvata moguće je uzeti analgetik, sat vremena prije termina. U malom postotku slučajeva rezultat može biti lažno pozitivan, kao da su jajovodi neprohodni, zbog takozvanog spazma jajovoda. Postoji mali rizik i za infekciju (1 posto), međutim rutinski nije potrebna antibiotska zaštita nakon pretrage.

JOŠ GINEKOLOŠKIH TEMA PRONAĐITE NA STRANICI POLIKLINIKE MAZALIN.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju