Je li vas ikad trzaj tijela prenuo iz prvog sna, te ste se uplašili za svoje zdravlje? Ne brinite riječ je o posve normalnoj pojavi koja se događa velikom broju zdravih pojedinaca


Kada utonemo u san, naglo nam se usporava disanje te broj otkucaja srca. Ako smo pritom vrlo umorni, ovi će simptomi u tijelu natjerati mozak da se ‘zbuni’ i ‘pomisli’ da umiremo, odnosno da zakazuju svi organi.

Naglo buđenje iz prvog sna zbog trzaja u mišićima doživljava 60 do 70 posto populacije u svijetu.

Zbog toga će mozak brzo reagirati, izazvati trzaj i tako nas pokušati razbuditi. Trzaj mišića nekada može biti popraćen osjećajem da padate zbog čega se mnogi probude u strahu za svoje zdravlje.

Tako barem tvrdi jedno od znanstvenih objašnjenja za ovaj fenomen kojeg doživi 60 do 70 posto ljudi.

Znanstvenici iz American Academy of Sleep Medicine tvrde da je riječ o posve normalnom događaju za zdravog pojedinca do kojeg može doći i zbog prevelikih količina ispijenog kofeina, izloženosti stresu, napornom treningu u večernjim satima ili tjeskobi.

Nekad su trzaji toliko slabi da se uopće ne probudimo ili su pojedinci toliko iscrpljeni da ih se ne sjećaju sljedeće jutro.

Stručnjaci upozoravaju da je najvažnije opustiti se i ne paničariti kada nam se ovo dogodi, jer bi stres i tjeskoba uzrokovana naglim buđenjem iz sna, mogla prouzročiti nove trzaje kod spavanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju