Hrvatski dizajn i proizvodi od domaćih sirovina na velikoj su cijeni, a pogotovo u današnjem svijetu kada dobar dio proizvoda na tržištu ima deklaraciju: Made in China. Asortiman tvrtke "Efektiv" i "Team Tree" obitelji Zakšek iz Vinkovaca unosi toplinu u svaki prostor


Drvo je prirodni materijal koji je trajan, neškodljiv za okoliš, a svakom prostoru pruža toplinu. Ne čudi što je upravo on tražena sirovina kada je u pitanju izrada namještaja, ali i zašto je on u žarištu interesa vinkovačke obiteljske tvrtke "Efektiv" koja se njegovom preradom bavi još od 1994. godine.

Tvrtku je osnovao moj otac Dragan Zakšek odmah nakon završenog Drvno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Bavljenje preradom drveta bio je nekako logičan slijed, s obzirom na njegovu struku, a i dugu tradiciju drvno-prerađivačke industrije u istočnoj Slavoniji, započinje priču Elena Zakšek, magistrica ekonomije.

Od 2000.-te godine tvrtka je proširila svoju djelatnost s primarne prerade drveta i na izradu vrtnog namještaja, ali i neke specifične proizvode poput stolića od panjeva ili drvenih zidnih obloga, koje su počele prodavati u sklopu odvojene tvrtke "Team Tree".

Drvo je vrlo vrijedno, stoga sve komadiće drva koji se pojave kao ''otpad'' u proizvodnji dodatno oplemenjujemo tako što izrađujemo zidne obloge, koje su na zapadu također vrlo raširene, no kod nas ovaj proizvod još nije dovoljno zamijećen, dodaje ova magistra ekonomije.

Puno drvo

Efektiv je ekskluzivan dobavljač za talijansku tvrtku "Gervasoni S.p.A"., za koju proizvode panjiće stoliće od graba iz njihove Brick kolekcije, a za talijansku tvrtku "ALF Da Fre" proizvode stoliće od hrastovih panjeva.

Sva sirovina koju koristimo je FSC certificirana, s obzirom da su nam glavni dobavljač Hrvatske šume, kaže direktorica marketinga Efektiva.

Kada se prije nekoliko godina pojavio trend starog drveta, ova se obiteljska tvrtka prilagodila te je dio proizvoda počela raditi od stare hrastovine, jelovine i brijesta. Riječ je o ekološki prihvatljivom i recikliranom materijalu koji se potom oblikuje na kreativne načine.

'Drvo je prirodni materijal koji je trajan, neškodljiv za okoliš, a svakom prostoru pruža toplinu.'

Glavna inspiracija za oblikovanje nam je Internet, svakodnevno pregledavamo razne stranice i portale, to nam je već postala nekakva dnevna rutina. Kada nam se neki proizvod učini zanimljiv, tata se uhvati skiciranja uvijek sa nekim svojim detaljima, a onda radimo uzorke. Često posjećujemo i sajmove namještaja, priznaje Elena Zakšek.

Kod nekih proizvoda se pazi da se očuva originalni oblik sirovine, primjerice kod panjića stolića od graba i hrasta.

Za izradu jednog grabovog stolića bitno nam je pronaći grbavi trupac i nakon obrade potpuno zadržati taj prirodni oblik. Isto je i sa hrastovim stolićima,
kažu nam u Efektivu.
Držač za vjenčano prstenje
U izradu svakog drvenog predmeta ulaže se puno truda, rada, razmišljanja i vremena, a obiteljska tvrtka prima i specifične narudžbe, kao onu za držač vjenčanog prstena.

Sa idejom o drvenom držaču vjenčanog prstenja došao nam je jedan mladi vinkovački par. Na svojoj svadbi htjeli su imati dekoracije prirodnog podrijetla. Do tada nismo vidjeli ništa slično, pa smo više ideja tražili na Pinterestu.

Držač smo izradili od hrastovog otpiljka koji je prethodno osušen, a kao zaštitu smo koristili prirodno ulje za drvo. Stavili smo i struganu piljevinu, mislim da je ona baš nekako upotpunila tu cijelu sliku.

Osim držača prstenja, izradili smo im i hrastov okvir sa staklom, u koji su gosti ubacivali drvena srceta sa lijepim željama za mladi par, a uz to je išao i držač za olovke od malog panjića, također sa urezanim srcem,
zaključila je direktorica marketinga Efektiva.

Kako održavati drveni namještaj?
Za zaštitu drvenog namještaja u velikoj se mjeri koriste prirodna ulja, koja dobro impregniraju i štite drvo. Zbog toga je drvo dovoljno održavati brisanjem pamučnim krpama, bez ikakvih agresivnih sredstava, a za povremenu obnovu boje i sjaja koristiti ulja za tu namjenu.

Za namještaj koji se koristi u eksterijerima, potrebno ga je držati u natkrivenim prostorima kako bi se zaštitio od utjecaja vode i sunca kako bi se zadržala njegova ljepota i trajnost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju