Eterična ulja vrlo su blagotvorna za zdravlje, ali samo ako ih koristite na pravilan način prema preporuci aromaterapeuta. U sljedećih šest slučajeva trebali biste izbjegavati eterična ulja

Eterična ulja prirodni su proizvodi dobiveni iz biljaka, pa mnogi misle da su zato sigurna za uporabu. No, eterična ulja su stopostotni biljni ekstrakti, što znači da je riječ o vrlo jakim koncentratima. Na primjer, za litru lavandina eteričnog ulja potrebno je do stotinu kilograma lavandinih cvjetova. Dakle, eterično ulje odnosno koncentrat nema ista svojstva kao i sama biljka, nego je puno jače. Eterična ulja vrlo su blagotvorna za zdravlje, ali u sljedećih šest slučajeva trebali biste izbjegavati eterična ulja.

Eterična ulja najčešće se nude nerazrijeđena, dakle visokokoncentrirana, pa izravno nanošenje na kožu može izazvati crvenilo, osip i čak opekline.

1. Nerazrijeđena eterična ulja

Eterična ulja najčešće se nude nerazrijeđena, dakle visokokoncentrirana, pa izravno nanošenje na kožu može izazvati crvenilo, osip i čak opekline. Ne pomaže ni miješanje s vodom nego eterično ulje morate prvo razrijediti u nekom baznom ulju poput badema, jojobe, avokada, ulja grožđanih sjemenki, a omjer bi otprilike trebao biti 3-5 kapi eteričnog ulja na jednu jušnu žlicu baznog ulja. No, o tome se svakako valja savjetovati s aromaterapeutom Eventualno se lavandino eterično ulje može nanositi direktno na kožu (npr. za ublažavanje uboda insekata I lakših opeklina), ali i pritom je najbolje potražiti savjet aromaterapeuta.

2. Nanošenje na sluznice

Nipošto nemojte nanositi eterična ulja izravno na sluznice (npr. u usta ili vaginu) jer biste ih tako mogli ”spržiti”. Često se mogu naći savjeti poput onoga da eterično ulje čajevca liječi gljivične vaginalne infekcije tako da njime natopite tampon, ali tako ćete dobiti upalu. Doduše, eterično ulje čajevca može pomoći kod gljivičnih infekcija, ali samo ako vam aromaterapeut izradi pripravak u podnošljivim koncentracijama.

3. Uzimanje eteričnog ulja na usta

Premda su kapsule s eteričnim uljima za oralnu uporabu lako dostupne u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama, ne preporučuje se uzimati ih bez savjetovanja s liječnikom i aromateraputom koji će procijeniti da li vam uopće odgovara oralno uzimanje biljnih koncentrata. Treba paziti i na kvalitetu kapsula koje moraju imati posebnu, izdržljivu ovojnicu, da bi sigurno doputovale kroz probavni sustav do želuca, gdje ih onda rastvara želučana kiselina.

Neka eterična ulja sadrže kumarine, spojeve koji reagiraju sa sunčanim UV zrakama izazivajući na koži fotodermatitis.

4. Prije izlaska na sunce

Neka eterična ulja sadrže kumarine, spojeve koji reagiraju sa sunčanim UV zrakama izazivajući na koži fotodermatitis. Takva su sva citrusna ulja (npr. grejp, limun, bergamot, gorka naranča…) pa ih treba izbjegavati najmanje 12 sati prije izlaganja suncu. Općenito se za sva eterična ulja preporučuje da se ne nanose ako ćete u skorije vrijeme biti na suncu.

5. Alergija na eterično ulje
Imate li osjetljivu kožu ili ste skloni alergijama, svakako biste trebali oprezno koristiti eterična ulja. Najbolje je prvo testirati učinak eteričnog ulja odnosno proizvoda s tim eteričnim uljem, tako da ga nanesete na mali dio kože na unutrašnju stranu podlaktice. Ako u idućih nekoliko sati dobijete bilo kakvu iritaciju na koži, nemojte ga više koristiti.

6. Trudnoća

Zbog snažnog djelovanja, eterična ulja ne preporučuju se u trudnoći. Ako ih baš želite koristiti, dozvoljene su samo određene vrste eteričnih ulja, a pripravci moraju biti strogo kontrolirani i dovoljno razrijeđeni, pa se obavezno morate savjetovati s liječnikom i aromaterapeutom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju