Za mnoge je borba sa suvišnim kilogramima duga i neuspješna. Isprobavamo razne dijete koje u početku daju rezultate, ali nakon toga dolazi do 'jo-jo' efekta. Kilogrami se vračaju natrag, a mi opet krećemo ispočetka

51-godišnjem Zdenku Gorupecu počeli su smetati kilogrami koje je nakupio posljednjih godina. Odlučio je smršaviti i počeo isprobavati brzinske dijete koje mu nisu pomogle da dođe do željene težine.

Stručnjaci savjetuju da ne posežemo za takvim rigoroznim dijetama jer ne možemo 'preko noći' izgubiti kilograme i svom tijelu stvorit ćemo više štete nego koristi. Odricanje od hrane je greška jer doručak, ručak, večera i pokoji zdravi međuobrok moraju biti pravilo, a ne iznimka.

KAKO PROMIJENITI PREHRAMBENE NAVIKE?

Temelj pravilne prehrane čine namirnice koje konzumiramo u najvećoj količini, a to su žitarice, krumpir, riža i tjestenina.

Vodite se pravilima iz piramide prehrane. Temelj pravilne prehrane čine namirnice koje konzumiramo u najvećoj količini, a to su žitarice i proizvodi od žitarica, krumpir, riža i tjestenina. Te ugljikohidrate kombinirajte s velikim količinama povrća i voća.

Zatim na red dolaze namirnice koje su sjajan izvor proteina: teletina, perad, riba, morski plodovi, mlijeko i mliječni proizvodi. Za međuobrok odaberite šaku orašastih plodova po svojoj želji. Slastice, deserte i namirnice bogate šećerom ne treba izbjegavati, ali ih treba konzumirati u minimalnim količinama.

Servirajte hranu na manjem tanjuru. Tako ćete pojesti manje hrane, a vizualno izgleda kao da vam je tanjur popunjen. Dulje žvačite hranu. Na taj način ćete sporije jesti i opet imate osjećaj da ste više hrane unijeli u tijelo, savjetuje dr. med. Vanda Kovačević.
 

ZDRAVI DODACI PREHRANI

Stručnjaci ne preporučaju rigorozne i brze dijete jer one štete vašem organizmu.

S obzirom na to da voće i povrće više nisu tako bogati nutrijentima kao nekad, dodaci prehrani na biljnoj bazi idealna su nadopuna svakodnevnoj prehrani. Ideal Slim iz Dietpharma sadrži dijetetski sastojak ID-alG koji inhibira probavne enzime i tako smanjuje apsorpciju masti i ugljikohidrata.

Preporuka je da se proizvod uzima minimalno tri mjeseca, ali može i više. Dvije kapsule na dan uz glavne obroke poput ručka i večere. Potrebno je i malo promijeniti životne navike, ubaciti tjelovježbu i paziti na namirnice koje unosimo u tijelo, kaže doktorica Kovačević.

Upravo je to napravio i Zdenko koji je u tri mjeseca smršavio 10 kilograma, napokon uspješno održava novu kilažu i osjeća se zadovoljno.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju