Svi smo itekako svjesni kako se strije najčešće pojavljuju tijekom trudnoće, odrastanja ili kod naglog debljanja. No ovi omraženi ožiljci na našoj koži mogu se pojaviti i zbog nekih drugih, manje očitih razloga. Donosimo 3 neočekivana uzročnika strija

 
1. Geni
Osim fizičkog izgleda, naši roditelji nam prenose i neke druge genetske karakteristike. Jedna od njih je i kvaliteta kože. Naime, medicinsko istraživanje provedeno na uzorku od 34 tisuće žena otkrilo je poveznicu između određenih gena i nastanka strija na koži, posebno kod naglih promjena na tijelu kakve se događaju tijekom tudnoće.

Ako ste nositelj gena koji vam prenosi majka, šanse da će vaša koža biti poput majčine su veće od 40 posto, što znači ako se vaša majka borila s problemom strija velika je vjerojatnost da takva borba čeka i vas.

2. Dijeta
Poznato je kako loši i strogi režimi prehrane mogu negativno utjecati na tijelo. No, isto tako, rigorozne dijete utječu i na našu kožu. Dijete koje se baziraju na naglom smanjivanju unosa hrane ili izbacivanju određenih skupina namirnica na organizam djeluju kao svojevrstan šok.

Baš kao i kod debljanja, naglo gubljenje tjelesne težine ima snažan utjecaj i na kožu koja se ne stiže dovoljno brzo i jako rastegnuti ili skupiti zbog čega dolazi do pucanja površinskog sloja i pojave strija.

3. Lijekovi
Baš kao što neki lijekovi mogu uzrokovati zadržavanje vode u tijelu, debljanje ili smanjivanje apetita, oni utječu i na našu kožu. To se posebno odnosi na hormonske terapije te ljekove koji sadrže steroide.

Kreme, tablete i losioni čiji su glavni sastojci kortikosteroidi utjeću na organizam, ali i na kožu koja tijekom terapije može postati beživotna te izgubiti elastičnost. Slično je i s hormonskim terapijama zbog kojih koža postaje suha i manje rastezljiva zbog čega dolazi do pucanja i pojave strija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju