Sastojci za tijesto:
500 glatkog brašna
4 žlice ulja
2 žlice masti
200 ml tople vode
1 žlica octa
Sastojci za nadjev:
700 g višanja (ili po želji)
200 ml soka od višanja (npr. iz kompota)
3 žličice škrobnog brašna
pola žličice cimeta
100 g sjeckanih oraha (ili lješnjaka, badema)
Priprema:
1. Brašno prosijte, dodajte mu ulje i mast. Promiješajte, dodajte ocat i ulijevajte vodu polako da se pokupi svo brašno.
2. Zamijesite meko i glatko tijesto (mijesite oko 15 minuta). Tijesto zamotajte u vrećicu i ostavite da se odmori pola sata.
3. Odmoreno tijesto stavite na pobrašnjeni pamučni stolnjak, lagano razvaljujte valjkom (samo malo), podvucite prste ispod tijesta i razvlačite sa svih strana da dobijete tijesto tanko poput papira.![]()
U štrudlu dodajte mljevene orahe koji će dodati novu dimenziju desertu, te 'popiti' višak tekućine.
Premažite tijesto otopljenim vrućim maslacem ili mašću. Ostavite da se osuši.
4. U soku od višanja razmutite škrobno brašno, zagrijavajte da se zgusne. Umiješajte u višnje, dodajte cimet i orahe.
5. Ravnomjerno rasporedite nadjev po tijestu. Zarolajte štrudlu tako da rub stolnjaka odignete od stola i dižete ga toliko da se tijesto zarola.
6. Štrudlu prerežite napola tanjurićem, premjestite u namašćenu tepsiju i štrudlu premažite otopljenim maslacem. Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta (da dobije zlatnu boju). Dobar tek!
Ostale ideje za pečenje slanih i slatkih kolača možete pročitati na blogu Sweetheart.