Domaća štrudla je uvijek rado viđeni desert na obiteljskom stolu u kojoj uživaju sve generacije i nepca. Napunite li prhko tijesto slasnim višnjama (iz kompota) zadovoljit ćete ljubitelje umjereno slatkih deserata, koji uživaju u slatko-kiselim kombinacijama

Sastojci za tijesto:
500 glatkog brašna
4 žlice ulja
2 žlice masti
200 ml tople vode
1 žlica octa

Sastojci za nadjev:
700 g višanja (ili po želji)
200 ml soka od višanja (npr. iz kompota)
3 žličice škrobnog brašna
pola žličice cimeta
100 g sjeckanih oraha (ili lješnjaka, badema)

Priprema:

1. Brašno prosijte, dodajte mu ulje i mast. Promiješajte, dodajte ocat i ulijevajte vodu polako da se pokupi svo brašno.

2. Zamijesite meko i glatko tijesto (mijesite oko 15 minuta). Tijesto zamotajte u vrećicu i ostavite da se odmori pola sata.

U štrudlu dodajte mljevene orahe koji će dodati novu dimenziju desertu, te 'popiti' višak tekućine.

3. Odmoreno tijesto stavite na pobrašnjeni pamučni stolnjak, lagano razvaljujte valjkom (samo malo), podvucite prste ispod tijesta i razvlačite sa svih strana da dobijete tijesto tanko poput papira.

Premažite tijesto otopljenim vrućim maslacem ili mašću. Ostavite da se osuši.

4. U soku od višanja razmutite škrobno brašno, zagrijavajte da se zgusne. Umiješajte u višnje, dodajte cimet i orahe.

5. Ravnomjerno rasporedite nadjev po tijestu. Zarolajte štrudlu tako da rub stolnjaka odignete od stola i dižete ga toliko da se tijesto zarola.

6. Štrudlu prerežite napola tanjurićem, premjestite u namašćenu tepsiju i štrudlu premažite otopljenim maslacem. Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta (da dobije zlatnu boju). Dobar tek!

Ostale ideje za pečenje slanih i slatkih kolača možete pročitati na blogu Sweetheart.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju