Dok nosimo omiljene modne komade i dodatke, rijetko razmišljamo o tome kako oni utječu na naše zdravlje. No kiropraktičari upozoravaju da određeni predmeti koje svakodnevno stavljamo na sebe itekako imaju utjecaja na to, naročito na našu kralježnicu

Istraživanje Britanske udruge kiropraktičara pokazalo je da određeni odjevni predmeti i modni dodaci mogu naškoditi našem zdravlju, preciznije pridonijeti jačanju bolova u kralježnici.

Kao najopasnije modne komade koji mogu naštetiti kralježnici kiropraktičari navode:

'Prečesto nošenje štikli i skinny traperica može naštetiti kralježnici i pojačati bolove u leđima'

1. Cipele s visokom potpeticom i trendi "mule" natikače
2. Skinny traperice
3. Velike i jako teške torbe koje se nose na jednom ramenu
4. Veliki i teški komadi nakita, takozvane "statement" ogrlice

Gotovo tri četvrtine žena koje su sudjelovale u istraživanju Britanske udruge kiropraktičara priznale su da, iako pate od bolova u kralježnici, nose skinny traperice, velike i teške torbe te cipele s visokim potpeticama ili trendi "mule" natikače. Koji je problem kod skinny traperica? One, naime, sputavaju opseg pokreta jer su vrlo uske te ograničavaju slobodu kretanja u području bokova i koljena, a to uvelike utječe na opće držanje, objasnio je kiropraktičar Rishi Loatey za "Independent". Saznajte i kakvu torbu trebate nositi ako vas bole leđa.

Ako su kukovi, koljena i donji dio leđa sputani jako uskim hlačama, vi se ne krećete slobodno kako biste trebali, a pritisak se seli na druge dijelove tijela
, kaže Loatey. Podsjetio je da sličan učinak na kralježnicu imaju velike i jako teške torbe koje se nose na jednom ramenu te veliki i teški komadi nakita, takozvane "statement" ogrlice. Problem s visokim potpeticama i bolom u leđima i vratnoj kralježnici bio je poznat i našim majkama i bakama, a prabake su imale sličan problem s korzetima.

Loatey ističe da se žene koje imaju problema s bolovima u leđima ne moraju u potpunosti odreći omiljenih traperica, torbi ili cipela, već da trebaju biti umjerene kada ih odluče odjenuti. Mogu ih nositi dvaput tjedno, a ostatak tjedna odjenuti udobniju odjeću i obuću. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju