Svako dijete ima svoj jedinstven talent, no čini se kako su svi dobri u jednoj stvari- pravljenju nereda. Postoji nekoliko situacija u kojima se većini roditelja diže kosa na glavi, a zapravo bi se trebali prepustiti trenutku, probuditi dijete u sebi i gledati stvari s malo drugačije strane.

Život s djetetom ponekad izgleda kao vrtlog razbacanih igračaka, ljepljivih prstića i uprljane odjeće. Uz dosta strpljenja i usmjeravanja možete postići da vaše dijete vrlo brzo samo posprema svoju sobu ili sprema nakon sebe. No, dok stvarate te dobre navike ne uzimajte mu sve nerede koji mali istraživač napravi za zlo jer mu neki od njih pomažu upoznati svijet oko sebe i graditi ključne vještine koje će mu u njemu trebati.

Postoji nekoliko situacija u kojima se većini roditelja diže kosa na glavi, a zapravo bi se trebali prepustiti trenutku, probuditi dijete u sebi i gledati stvari s malo drugačije strane.

1. Skakanje po lokvama bez gumenih čizama

Ima nekoliko stvari kojima djeca jednostavno ne mogu odoljeti, a jedna od njih je i gacanje po lokvama. Sve krene simpatičnim stupanjem nogicama i diranjem svog odraza u vodi, a završava neobuzdanim skakanjem, a ponekad i sjedanjem u lokvu. I dok ga u početku gledate s oduševljenjem, mokre hlače i čarape prekidaju vaš izlazak i morate se vratiti kući.

Iako vam prvo na pamet padne kako mu idući put nećete dopustiti isto, umjesto da mu zabranite igru u lokvi, bolje se pripremite, obucite mu gumene čizme i kabanicu ili pak u torbi ponesite rezervnu robu, jer ovakva igra pomaže u razvoju grube motorike.

Na kraju krajeva, što više miriše na djetinjstvo nego park nakon kiše, u skakanje po lokvama upustite se i sami te se zabavljajte do mile volje.

2. Bacanje kamenčića i kopanje po blatu

Roditelji s pravom strahuju kada se dijete igra s kamenčićima jer u početku ne znamo kako će ta igra završiti odnosno hoće li kamenčić završiti nekom drugom djetetu u glavi.

Ipak, bacanje kamenčića beskrajno veseli svako dijete kao i kopanje po blatu, ali blato ispod noktiju, prljava koljena ili trčanje s grančicama samo su neke stvari koje ne vesele njihove roditelje.

No, vjerovali ili ne, ovakve aktivnosti odlična su prilika za stvaranje raznih vještina, a senzorna iskustva poput ovih pomažu vašem djetetu razumijeti svijet oko sebe bolje od bilo koje knjige.

Kamenje, lišće, blato i grančice – sve to miriše i izgleda bolje i primamljivije od bilo koje skupe igračke, a kada je više osjetila stimulirano, njegov mozak bolje pamti što je naučio.

3. Špagete posvuda i veselje što napokon jede sam/a

Ponekad nam se žuri i želimo što brže nahraniti dijete, a ponekad smo baš oprali pod i grozi nas sama pomisao da će hrane biti posvuda ako mu u ruke damo žlicu i pustimo ga da jede samo. Moramo imati na umu da što mu prije i više dajemo žlicu u ruke to će ono prije izrasti u samouvjereno i samostalno dijete.

Davajući svom djetetu više kontrole za stolom neminovno će završiti uprljanom odjećom, podom, a možda čak i zidovima, ako dovoljno zamahne žlicom, no taj problem lakše ćete riješiti nego onaj koji nastaje kada to predugo odgađate.

Kad vaše dijete počne jesti krutu hranu, prvo će početi jesti rukama, pomoći ćete mu s ciljanjem žlice u usta već oko prvog rođendana, oko treće godine lijepo će jesti vilicom, a do predškolske dobi pokažite mu kako da si sam utoći piće iz vrča.

Ovi jednostavni 'zadaci' razvijaju kontrolu mišića i svjesnost prostora, vještine koje će mu omogućiti da i druge stvari radi samo, a mrlje ćete riješiti lako uz pomoć univerzalnog borca protiv mrlja, Persila.

Možda ste kontrolu za stolom prepustili vašem djetetu, ali kontrolu nad mrljama imate Vi.

4. Tenisice pune pijeska

Igra u pješčaniku skoro uvijek završi s tenisicama, čarapama, a ponekad i kose pune pijeska. Osim straha da će im dijete 'zaraditi gliste', neki roditelji boje se i da će im takvo 'pješčano' dijete uprljati auto. I dok brinete o nekoliko zrna pijeska u vašem vozilu ili u hodniku, razmišljajte radije o tome koliko je jedna obična igra pridonijela razvoju vašeg djeteta. Ponudite mu lopatice i kantice, a ostalo prepustite njegovoj mašti.

Igri se možete pridružiti i vi, ali bez da ga ometate u njegovom stvaralaštvu. Motivacijske igre u pijesku poput pisanja po pijesku, gradnja kuli i slično pomažu cjelovitom razvoju djeteta do njegove 5. godine.

5. Igre bez granica u kupaonici

Vaše dijete je odjednom nestalo iz dnevne sobe i vraća se vrlo brzo iz kupaonice s cijelim licem namazanim s kremom. Možda želi privući vašu pozornost ili pak oponaša svoje roditelje, a možda je samo krenulo istraživati.

Otvaranjem, zatvaranjem i stiskanjem tube kreme ili otvaranjem i zatvaranjem poklopca dijete vježba finu motoriku.

Iskoristite višak kreme s dječjeg lica za vaše suhe ruke, a njemu dajte vaticu da se pokuša sam obrisati.

Otvaranjem, zatvaranjem i stiskanjem tube kreme ili otvaranjem i zatvaranjem poklopca dijete vježba finu motoriku.

Višak kreme nikad nikome nije naškodio, no roditeljski nadzor je ipak u kupaonici potreban kako igra ne bi krenula u neželjenom smjeru npr. guranjem vatica u nos ili uši, sprejanjem dezodoransa u oči ili ispijanjem omekšivača.

6. Vaše dijete želi biti pomoćni kuhar

Vaše dijete želi miješati brašno, mutiti jaja, koja u tom slučaju obavezno završe izvan posude, ili pak soliti hranu koju pripremate.

Kada kuhate s vašim djetetom morate biti spremni na brašno posvuda, jaja na podu, stresove da se vaše zlato ne dohvati oštrog noža ili pak ne prebliži vrućem štednjaku, no zašto ga uopće onda uposliti kao pomoćnog kuhara?

Osim što se dijete osjeća uključeno u sve što vi radite, uz kuhanje ga možete naučiti proporcijama (mala i velika žlica ili čaša), a predškolce osnovama matematike, a malo starije dijeljenju i razlomcima.

7. Papir nije dovoljan pa je stol poslužio kao slikarsko platno

Stol ili parket pošaran pastelama ili flomasterima na prvu će u mnogim roditeljima izazvati nemir i ljutnju. Crtanje i razne umjetnički podhvati vašeg djeteta razvijaju kreativnost pa omogućite djetetu što veći papir kako bi se izrazio. Znamo, reći ćete sad kako ni jedan papir nije dovoljno velik kako bi umjetnička djela vašeg djeteta ostala na njemu, no nema toga što dječje vlažne maramice ne mogu očistiti.

Rezanje papira sa škarama za djecu, slikanje prstićima, držanje pastela, bojica ili flomastera jačaju mišiće na rukama koji su potrebni za mnogobrojne radnje; od zakopčavanja gumbića do pisanja, a pastele na bijelom stolu flomasteri, flomasteri po pločicama, pa čak i lak za nokte razmazan po parketima, vjerujte, u trenu će nestati ako ih obrišete običnim dječjim vlažnim maramica.

8. Rušenje kocki i lupanje kuhačom po podu

Kako je ta kuhača dospijela u njegove ruke ne znate ni sami, ali evo vaše dijete je bubnjar nekog žestokog benda, a bubnjevi su vaši parketi. Divite se kuli koju gradi od drvenih kocki, ali on je bez imalo razmišljanja u trenu sruši kao da ju je izgradio njegov najljući neprijatelj. Hoće li vaš parket izdržati njegove udarce? Hoće li vam bijesan susjed pokucati na vrata? - pitanja čije odgovore nećemo gledati nakon 'reklama' jer se 'program' prekida odmah, a dijete u najgorem slučaju završi u suzama jer ne vidi ništa loše u svojoj igri.

Stare igre poput one s kockama razvijaju logiku i motoriku, a lupanjem kuhačom o razne površine dijete proučava zvuk, izbacuje suvišnu energiju i stvara tjelesnu inteligenciju. Pustite ga neka kocke ruši na mekanom debljem tepihu ako imate problema sa susjedima, a lupanje kuhačom preselite na mekše mjesto npr. kauč.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju