Otkrijte koje vam stvari izazivaju glavobolju te kako ih spriječiti. Ukoliko vas glavobolja ipak snađe, donosimo vam riješenje i za to.

Koliko ste se puta probudili i shvatili da ćete kroz dan s glavoboljom? Nije to nimalo ugodno buđenje, a tek kad osvijestite činjenicu da ne znate kada će lupkanje u glavi prestati, vjerojatno vam se ne da krenuti u sve obveze koje vas tijekom dana očekuju. Donosimo vam pet najčešćih uzročnika glavobolje koje svojim navikama možete izbjeći.

1. Stres

Mnoga istraživanja pokazuju da bi svaka osoba koja je određeni period izložena pritiscima, najčešće onim poslovnim, osjetila bol u glavi. Pitanje je koliko dugo osoba može podnijeti preveliku količinu stresnih situacija i glavobolje, a da ne posegne za najjednostavnijim načinom za kojim većina osoba poseže radi oslobađanja od glavobolje – lijekom.

Ako se glavobolje ipak često događaju, iako izbjegavate većinu uzročnika, za stopiranje boli, kod prvih simptoma boli uzmite paracetamol, lijek koji ima dobar učinak na blage do umjerene glavobolje i relativno malo nuspojava. Ako su, međutim, Vaše glavobolje intenzivne i učestale najbolje bi ipak bilo potražiti liječničku pomoć.

2. Prehrambene navike

Jedan od najčešćih uzročnika glavobolje je nedovoljan unos vode u organizam. Svi znamo da je potrebno dnevno popiti u prosjeku dvije litre vode na dan, no priznajte, mnogi od nas to ne čine.

Ako vam je teško stvoriti svakodnevnu naviku ispijanja preporučene količine vode, barem pripazite da u organizam ne unosite prevelike količine kave. Iako većina osjeti olakšanje nakon prve jutarnje šalice tu bi se trebali zaustaviti – jer pretjerana količina kofeina može uzrokovati glavobolju.

Bitno je i redovito jesti. Preskakanje obroka, glad, ali i namirnice koje sadrže nitrat mogu uzrokovati glavobolju.

 

3. Prostor u kojemu provodimo veći dio dana

Dizajneri interijera s razlogom proučavaju psihologiju boja. Neke boje mogu utjecati na povećanje krvnog tlaka i u konačnici uzrokovati glavobolju. Potrebno je proučiti što vam najbolje odgovara. Možda se ujutro budite s glavoboljom baš zbog omiljenih crvenih zavjesa i svilene crvene posteljine.

4. Promjena vremena

Oni koji pate od učestalih migrena najintenzivnije glavobolje mogli bi imati ljeti. Prema nekim istraživanjima rizik od glavobolje povećava se za 8 posto svaki put kada se temperatura zraka poveća za 5 stupnjeva Celzijevih.

5. San tijekom godišnjeg odmora

Iako ga svi jedva čekamo i radimo velike planove kako ga što bolje iskoristiti, vaš godišnji odmor može biti uzročnik glavobolje. Uz brojne aktivnosti, tijekom godišnjeg odmora volimo i malo duže odspavati, a upravo koji sat više ležanja u krevetu i mijenjanje discipline sna može postati krivac zbog kojega dan započinjemo glavoboljom. I vikendom i tijekom godišnjeg odmora bilo bi najbolje da se uvijek budite u isto vrijeme.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju