Film "Minari" američkog redatelja i scenarista Leea Isaaca Chunga osvojio je nagradu za najbolji strani film na 78. dodjeli Zlatnih globusa. Nominacija njegovog ostvarenja u ovoj kategoriji izazvala je kontroverzu.

"Minari" prati priču južnokorejskih migranata u SAD-u i njihov pokušaj u ostvarivanju američkog sna. Udruženje holivudskih stranih novinara ima pravilo prema kojem se svaki film u kojem je više od 50 posto dijaloga na stranom jeziku (tj. nije na engleskom jeziku) smješta u kategoriju stranog filma pa je tako "Minari" završio u toj kategoriji jer je većina dijaloga na korejskom.

Međutim, to je zapravo američki film nastao u produkciji američkih producentskih kuća i odlukom Udruženja izgubio je pravo da se natječe u glavnoj kategoriji za najbolji film.

Slika nije dostupna (Ne)zaslužena titula? Najgore odjevene dame na ovogodišnjim Zlatnim globusima

Slika nije dostupna Tri žene koje su ove godine prešišale frajere u "muškoj kategoriji" na Zlatnim globusima

Bez obzira na sve, Lee Isaac Chung bio je presretan u trenutku kad je čuo da mu je pripala nagrada, ali njegov sreću nadmašila je reakcija njegove 7-godišnje kćerkice.

Malena slatkica iste sekunde bacila se svom tati oko vrata, čvrsto ga zagrlila i povikala: Molila sam! Molila sam! Njezine molitve da tata osvoji Zlatni globus uslišene su, ali njemu je najveća nagrada upravo njegova djevojčica kojoj je posvetio film.

Ona je razlog zbog kojeg sam ga snimio. To je film o obitelji. Obitelji koja pokušava naučiti kako pričati svojim jezikom. To je jezik koji nadilazi engleski ili bilo koji strani jezik. To je jezik srca. I ja ga pokušavam naučiti i prenijeti dalje. Nadam se da ćemo svi naučiti pričati jezikom ljubavi, pogotovo ove godine, zaključio je redatelj u svom govoru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju