Do 2020. godine ili u 77 izdanja Zlatnih globusa samo je pet žena bilo nominirano u kategoriji najbolje redateljice. Ava DuVernay je bila zadnja dama koja je nominirana u ovoj kategoriji na dodjeli filmskih i televizijskih nagrada Udruženja holivudskih stranih novinara i to 2015. godine za film Selma.

U ekskluzivnom društvu nominiranih redateljica našla se i Jane Campion za „Piano“ 1994. godine, Sofia Coppola 2004. godine za „Izgubljeni u prijevodu“ i Kathryn Bigelow za „Narednik James“ 2010. te „Zero Dark Thirty“ 2013. godine.

Barbra Streisand je, pak, bila jedina dama koja je osvojila prestižni kipić u ovoj kategoriji – i to za film "Yentl" 1984. godine.

Ili je to barem bio slučaj do ove godine.

Ne samo da je nakon 35 godina stanke Chloe Zhao prekinula začarani niz, već je postala i prva azijska redateljica koja je osvojila Zlatni globus – za dramu "Nomadland" s Frances McDormand u glavnoj ulozi. Riječ je o potresnoj i dirljivoj priči koja prati ženu u trećoj životnoj dobi na putu ponovnog otkrivanja sebe nakon što je izgubila sav novac u gospodarskoj krizi.

Zhao je i napisala scenarij za film prema knjizi "Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century" američke novinarke Jessice Bruder.

38-godišnja Kineskinja je prvi put privukla pažnju filmske javnosti 2015. godine na Sundance Film Festivalu s prvijencem "Songs My Brothers Taught Me". Dvije godine kasnije nominirana je u kategoriji najbolje redateljice na Independent Spirit Awardu za film "The Rider" dok je s trećim filmom – Nomadlandom – osvojila srca međunarodne publike. Film je osvojio Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu u rujnu 2020. i nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Ovogodišnji Zlatni globusi ući će u povijest iz nekoliko razloga – zbog održavanja dodjele usred pandemije na dva različita mjesta i s virtualnim crvenim tepihom, ali i zato što je po prvi put u ovoj muškoj kategoriji nominirano čak tri žene.

Osim Chloe, za najbolju redateljicu bile su nominirane i Emerald Fennell za „Djevojku koja obećava“ te Regina King za „Jednu noć u Miamiju“. U kategoriji se našlo mjesto i za Davida Finchera (Mank) te Aarona Sorkina (Čikaška sedmorka).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju