Koliko vam se puta dogodilo da se ne možete sjetiti gdje ste ostavili ključeve ili dokumente ili ste pak zaboravili nečije ime i prezime? Ako vam se ovakve stvari često događaju, isporbajte ovaj najjednostavniji trik koji doista djeluje, a kojim se možete poslužiti kad god je potrebno

 Najnovije istraživanje objavljeno u knjizi koja se bavi kriminalnom psihologijom potvrdilo je kako si u samo 30 sekundi možete sami pojačati memoriju i prisjetiti se i najsitnijih detalja koje svakodnevno zaboravljate.

U istraživanju su sudjelovale osobe između 20 i 60 godina, a zadatak im je bio pogledati kratki film te se potom prisjetiti čim više detalja iz filma. I dok je jedna polovica ispitanika prezentirala odgovor otvorenih očiju, drugi su trebali zatvoriti oči, pričekati 30 sekundi te potom odgovoriti na isto pitanje.

Druga polovica ispitanika žmireći je uspjela nabrojati gotovo 30 posto više detalja iz filma i to nekoliko puta za redom, uključujući i zvučne efekte i konverzacije. Stručnjaci govore kako je objašnjenje zapravo vrlo jednostavno.

Naime, zatvorite li oči isključujete mozak od nekih vanjskih utjecaja koji vas ometaju u razmišljanju. Na taj način mozak postaje fokusiran isključivo na zadatak koji mu je postavljen.

Sljedeći puta kada zaboravite gdje ste odložili ključeve, spremili dokumente ili ime poslovnog suradnika, zastanite na trenutak, zatvorite oči i detaljno 'prekopajte' vaše veliko spremište informacija - mozak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju