Talentiranu arhitekticu i slastičarku Ivu Erić pratili smo korak po korak u izradi jedne od njezinih kreacija koje pomiču granice poimanja definicije torte i zaključili da se ovdje zaista radi o supertalentu koji nema baš svatko.

Galerija Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 16 Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 15 Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 14 +71 Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 13

Da se sa svojom vještinom ikada prijavi na show Supertalent, Ivu Erić sigurno bismo gledali u finalu. Njezin talent možda se ne može prezentirati u nekoliko minuta jer izrada tog remek-djela od torte u prosjeku traje i do tri dana, ali svakako je nešto što bismo jednom mogli gledati u takvom showu. Mlada arhitektica koja stoji iza brenda Šlag na kraju kaže kako su njezine izvanredne torte rezultat dugogodišnje ljubavi prema izradi kolača i eksperimentiranja raznim vizualnim elementima slastica.

''Odmalena sam se stalno navirivala mami i tati kad su pripremali nešto u kuhinji zbog prirodne znatiželje. U našoj obitelji uvijek se jako dobro kuhalo i puno eksperimentiralo, pa sam se oduvijek osjećala prirodno u tom okruženju i imala hrabrosti da dosta mlada sama isprobavam recepte. Usto, sama sam po sebi vrlo kreativna i puno sam kroz život crtala, slikala i izrađivala stvari. S vremenom sam odlučila spojiti to dvoje i probati može li se ta kreativnost izraziti kroz dekoriranje slastica'', ispričala nam je Iva, koja je tek na fakultetu počela shvaćati da ima supertalent da od hrane napravi umjetnost.

Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 14 Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 14 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

U društvu je bila poznata po tome da bez njezine torte nema niti jednog rođendana, a ideja da tu strast pretvori u posao stvorila se tek kada se glas o njezinim umjetničkim tortama proširio i netko je htio platiti za nju.

''U početku su moje torte izgledale poprilično neugledno, s čim se nisu slagale moje prijateljice, ali već sam tada znala da s vježbom mogu izgledati puno bolje'', rekla je Iva o svojim počecima u slastičarstvu, u kojima joj je pomogla i njezina svestrana majka izradom makrona kojima je ukrašavala pojedine torte.

Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 11 Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Danas radi torte za svaku posebnu prigodu, od rođendana do svadbi, od kojih su joj pravi izazovi višekatnice, za koje joj pri konstrukcijama svakako koristi i njezina arhitektonska struka, koje se nije spremna odreći, pa i dalje radi na pojedinim projektima.

Za nas je izradila tortu od mrkve pomoću Natur*pur proizvoda Za nas je izradila tortu od mrkve pomoću Natur*pur proizvoda Foto: Tibor Marochini/Nova Studio

Za nas je radila jednu pravu jesensku kreaciju inspiriranu godišnjim dobom u kojem se nalazimo i sezonskim namirnicama. Za izradu torte od mrkve s kremom od sira koristila je SPAR Natur*pur proizvode. Biskvit je napravila od mrkve, lješnjaka, kokosova šećera i dvije vrste brašna – pirova i raženog, iz ekološkog uzgoja.

Zdravi i sočni biskvit premazala je kremom od sira zaslađenom agavinim sirupom i aromatiziranom koricom neprskane naranče i limuna. Ivina jesenska torta bila je izvanredna okusom jednako kao i izgledom.

Izrada Ivinih torti traje i do tri dana - 9 Izrada Ivinih torti traje i do tri dana - 9 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

''Najdraže mi je kad mogu isprobavati nešto novo i imam potpunu slobodu. Onda se zatvorim u kuhinju i tretiram je kao neki svoj mali atelje u kojem se opustim i ludujem. Tu se rađaju nove tehnike i neočekivani vizuali'', kaže Iva, koja je s vremenom izgradila svoj stil, danas vrlo prepoznatljiv, razigran i poseban baš kao i ona.

  Tajna je u posebnoj smjesi za ukrašavanje Tajna je u posebnoj smjesi za ukrašavanje (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 6 Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 6 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Tajna je, kaže, i u posebnoj smjesi za ukrašavanje, koja nije ni sami šlag ni krema od maslaca, a odlična je za rad s različitim pigmentima te je postojana na glazuri. Njezini umjetnički potezi koji izgledaju kao ples pera ili listića zbog toga stoje točno onako kako je Iva zamislila i neće skliznuti s torte niti u transportu.

''Kao maloj uvijek su mi govorili da sam stvorena za scenu, 'samo' je nedostajao onaj ključni i najbitniji element – iole dobar glas. Uvijek sam htjela znati dobro pjevati, ali nažalost, ništa od toga, pa na karaokama maltretiram ljude svojim netalentom. Mislim da bi i mojim curama u kuhinji bilo lakše kad bi slušale neki ugodan glas dok kuhamo'', priznaje Iva kako se pjevanjem kao talentom nikada ne bi pohvalila, ali onaj s kojim bi se mogla natjecati jest sposobnost da joj pristaju baš svake naočale.

Iva ima supertalent da joj pristaju baš svake naočale. Iva ima supertalent da joj pristaju baš svake naočale. (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

''Tako barem kaže moja prijateljica koja me nagovara da se s tim talentom prijavim na Supertalent'', našalila se Iva, koju smo odmah izazvali i uvjerili se i u njega.

''Ples, sviranje, pjevanje (iako nisam neki talent) – ta umjetnost i senzibilnost me privlači i uvelike me inspirira u kulinarstvu'', ispričala nam je Iva Erić, koja u prosincu priprema sasvim posebnu izložbu svojih jestivih umjetničkih djela. Na toj izložbi eksponati će se moći i degustirati, a mi smo se uvjerili da umjetnost nikada nije bila ukusnija.

Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 12 Iva Erić ima supertalent da od torti napravi umjetnost - 12 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SPAR po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju