Kraljica Elizabeta II. u Buckinghamskoj palači ugostila je brojne svjetske lidere i predsjednike, a u studenom 1971. u audijenciji kod kraljice bio je i Josip Brzo Tito sa suprugom Jovankom Broz. Tito i Jovanka kod Elizabete II. stigli su helikopterom, a to je bio prvi put da je neki poglavar države u Buckinghamsku palaču došao helikopterom.

Galerija Susret kraljice Elizabete s Titom i Jovankom Broz - 3 Susret kraljice Elizabete s Titom i Jovankom Broz - 4 Susret kraljice Elizabete s Titom i Jovankom Broz - 5 +1 Josip Broz Tito i Jovanka Broz dočekali su kraljicu Elizabetu i princa Filipa u zračnoj luci kada su posjetili tadašnju Jugoslaviju

Postoje rijetke fotografije toga susreta, a na jednoj su uz kraljicu Elizabetu, Josipa Broza Tita i Jovanku Broz, i njezin suprug princ Filip te kraljičina mlađa sestra, princeza Margaret. Na drugoj pak fotografiji društvo je snimljeno u svečanom izdanju s lentama, a s njima je bila u kraljičina kći, princeza Anne.

Susret kraljice Elizabete s Titom i Jovankom Broz - 4 Susret kraljice Elizabete i princa Filipa s Titom i Jovankom Broz (Foto: Profimedia)

Uz kraljicu Elizabetu istaknula se i Jovanka Broz koja je sjedila pored kraljice, obje u svečanim, elegantnim toaletama. Kraljica Elizabeta nosila je otmjenu svijetlu haljinu ukrašenu glamuroznim kamenjem te uz nju dugačke bijele rukavice i krupniji nakit. Jovanka Broz za primanje u Buckinghamskoj palači izabrala je haljinu u tamnoj boji ukrašenu zgodnim cvjetovima nalik vezu, a upotpunila ju je bijelim rukavicama i nakitom s dragim kamenjem.

Susret kraljice Elizabete s Titom i Jovankom Broz - 5 Susret kraljice Elizabete s Titom i Jovankom Broz u Buckinghamskoj palači (Foto: Profimedia)

Iduće godine, 1972., kraljica Elizabeta uzvratila je posjet te je sa suprugom doputovala u tadašnju Jugoslaviju gdje su je u zračnoj luci dočekali Tito i Jovanka Broz. Jovanka je tada nosila crni kaput s bijelim točkicama, dok je Elizabeta odabrala jednobojni strukirani kaput.

Ljubav koja je trajala 75 godina: 15 najnježnijih fotografija kraljice Elizabete II. i princa Filipa Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 2 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 3 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 4 +11 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 5

Princ Filip i kraljica Elizabeta II. Priča iza fotografije na kojoj se kraljica Elizabeta II. hihoće pored princa Filipa

Tijekom još jednog zajedničkog susreta zabilježenog na fotografiji kraljica Elizabeta II. nosila je decentnu haljinu svijetle nijanse upotpunjenu tamnim remenom, a Jovanka Broz tamni kostim sačinjen od suknje i kaputića ukrašenog vezom koji se nalazio i na njezinu šeširu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju