U našem djetinjstvu bilo je gotovo pa nezamislivo okititi bor bez lameta, tih sjajnih, svjetlucavih niti, najčešće srebrne ili zlatne boje koje su drvcu dale posebnu dozu čarolije.

 No to nije nešto što je nastalo tek tada –prve lamete sežu u daleku povijest. Prvotno su imale modnu namjenu za ukrašavanje odora i haljina, a tek su se potom prenijele i na božićna drvca.

Prema dostupnim zapisima, smatra se da su lamete nalik onima kakve danas znamo prvi put korištene u Nürnbergu u Njemačkoj 1610. godine, a izvorno su bile izrađene od usitnjenog srebra. I

deja je bila da metal što čarobnije odražava svjetlucanje svijeća i plamena te tako stvara još posebnije ozračje. S obzirom na materijal od kojeg su bile izrađene, i to kod lokalnih zlatara, nisu bile dostupne velikom broju ljudi.

Također, metoda izrade imala je svoje manjkavosti, pa bi srebro lako potamnilo, osobito kada bi došlo u kontakt s otvorenim plamenom. Takva ograničenja zahtijevala su ponovno razmišljanje o pristupačnim materijalima, što je bilo masovno prihvaćeno diljem Europe.

U začecima 20. stoljeća lamete su se izrađivale od bakra, aluminija i olova. Iako su imale taj „wow efekt“, takve su lamete bile kratkog vijeka. Aluminij je vrlo zapaljiv i predstavljao je je ozbiljnu opasnost u domu, a bakar je bio vrlo tražen tijekom Prvog svjetskog rata, što znači da božićni ukrasi nisu bili prioritet za njegovu upotrebu.

Lamete svakom drvcu daju poseban, nostalgični sjaj.

No olovo se zadržalo neko vrijeme i postalo iznimno popularno. Posebno su bile popularne lamete njemačke tvrtke koja je imala patent za njih, poznate pod nazivom Stanniol Lametta, što u prijevodu znači 'mala oštrica'.

Većina današnjih šljokica izrađena je od plastičnog polimera, kao što je polivinil klorid (PVC) koji svoj sjaj dobiva izvlačenjem u tanak sloj metalne boje, poput aluminijske folije.

Zagrebački obrt Staklene kuglice Katarina ima unikatne ukrase za bor koji podsjećaju na djetinjstvo - 6 Hrvatske staklene kuglice za bor koje bude slatku nostalgiju i sjećanja iz djetinjstva

Metalizacija uključuje zagrijavanje i isparavanje odabranog metala pod vakuumom i kondenzaciju na plastiku. To doprinosi i njihovoj maloj gramaži, pa ne opterećuju grane drvca kao što je to bilo s originalnim lametama od srebra.

S obzirom na to da i ovogodišnji trendovi ukrašavanja drvca jednim dijelom sežu u naša nostalgična, šarena djetinjstva, lamete će se opet naći i na našem drvcu.

  Lamete Današnje lamete iznismno su lagane i itekako efektne (Foto: Unsplash+)

20 fotografija koje će vam dati ideju kako da blagdanski dom ukrasite božikovinom Božikovina Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 15 Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 14 +15 Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 13 15 ideja za izradu božićnih ukrasa kojima kupljeni ne mogu konkurirati Neutralni i prirodni božićni ukrasi veliki su trend - 8 Neutralni i prirodni božićni ukrasi veliki su trend - 9 Neutralni i prirodni božićni ukrasi veliki su trend - 12 +11 Neutralni i prirodni božićni ukrasi veliki su trend - 11

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju