Božićne dekoracije gotovo su nezamislive bez crveno-zelene ljepotice, atraktivnog, ali oštrog lišća, poznate pod imenom božikovina ili Božje drvce.

Galerija Božikovina Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 15 Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 14 +15 Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 13

Ta specifična biljka, kojoj je i sam naziv vezan za vrijeme Božića, raste u grmovima, a pojedini primjerci kao stabla visoka čak i do 25 metara. Listovi su zeleni tijekom čitave godine, a žućkasti cvjetovi pretvaraju se u plodove. Zanimljivo je da će atraktivne crvene bobice jarke boje nastati ako su muška i ženska biljka posađene jedna kraj druge kako bi se osiguralo uspješno oprašivanje

Uz božikovinu su vezana i vjerska i narodna vjerovanja. Primjerice, zeleno lišće oštrih rubova u kršćanstvu predstavlja vječni život, a crvene bobice simbol su uskrsnuća. Vjeruje se i da štiti od nesreće, pa se zato tijekom adventa stavlja na vrata, bilo zasebno ili kao dio većeg vijenca s drugim biljkama, kao i to da njezina prisutnost na vratima štiti dom od lutajućih mrtvih duša koje traže ulaz u topli dom.

Osim toga, vjeruje se i da božikovina može ostvariti snove. Da bi se to postiglo, potrebno je devet listova ženske božikovine, koje ste ubrali petkom u ponoć u savršenoj tišini, zamotali u krpu, na njoj napraviti devet čvorova, staviti je pod jastuk i prespavati noć.

Međutim, zbog masovne pomame i ukrašavanja božikovina je postala ugrožena biljka, pa botaničari upozoravaju da se ne smije trgati u prirodi, nego nabavljati u rasadnicima ili kod cvjećara koji je uzgajaju za prodaju.

Jednom kada je nabavite, njome možete ukrasiti dom i stvoriti pravo blagdansko ozračje.

1. Vjenčić na vratima ili prozoru

Jedan od najčešćih načina na koje se božikovina koristi jest kao dekoracija u vjenčićima na vratima ili prozoru. Ranije spomenuto vjerovanje da tako štiti dom jedan je od razloga, no ujedno izgleda vrlo efektno na samim ulaznim vratima.

I sami ga možete vrlo jednostavno napraviti uz pomoć cvjećarske žice. Potrebno je samo žicom oblikovati kružnicu, a potom na nju preplesti grančice božikovine te ih dodatno pričvrstiti komadićima žice kako bi bili sigurni u slučaju naleta vjetra. Da bi lišće duže izgledalo kao netom ubrano, nanesite na njih zaštitni sloj laka za kosu, a to će im ujedno dati i jači sjaj.

Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 7 Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 7 (Foto: Living4media)

2. Bobice u vodi

Efektna dekoracija za unutrašnje prostore može se napravi i samo od čaše vode i nekoliko grančica. Trebate samo uzeti prozirnu staklenu čašu ili zdjelicu prema želji, napuniti je vodom i u nju staviti nekoliko grančica božikovine tako da ih prekrije voda. Zahvaljujući vodi grančice će dugo ostati svježe.

Za još više minimalistički izgled možete koristiti samo crvene bobice, odnosno plodove božikovine, a ako ste ljubitelj svijeća, u čašu možete dodati i bijele lučice koje će plutati na vodi. Čarobno svjetlo tijekom hladnih večeri zajamčeno je.

3. Grančice u vazama

Želite li zadržati samo grane i bobice, bez zelenog lišća, te ujedno dobiti vrlo efektan minimalistički ukras, smjestite poduže grančice u vaze. Možete se poigrati i bocama od limunade ili vina te nekoliko njih složiti u niz na prozoru, jednu kraj druge.

Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 10 Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 10 (Foto: Living4media)

Vjeruje se da vjenčić od božikovine na vratima štiti dom od nesreće i zlih sila.

4. Središnji ukras stola

Božikovina se može sjajno kombinirati i s imelom, grančicama bora, jele ili smreke, češerima i drugim darovima prirode. Možete je ukomponirati u dekoracije koje planirate smjestiti na stol u kuhinji ili dnevnoj sobi, pa dodati i žaruljice koje se napajaju na baterije.

Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 14 Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 14 (Foto: Living4media)

5. Girlanda na prozoru ili balkonu

Od većih i savitljivih grana božikovine mogu se napraviti girlande koje ćete ispreplesti na balkonskoj ogradi ili ih naprosto smjestiti s unutrašnje ili vanjske strane prozora, uz žaruljice i ukrase poput češera ili pahuljica od stiropora.

No ako imate mačku koja se voli penjati po povišenim mjestima poput daske prozora ili pak imate djecu, pripazite jer su plodovi božikovine otrovni te mogu znatno utjecati na probavne tegobe ako dođe do njihove konzumacije.

Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 6 Božikovina kao dio blagdanskog uređenja - 6 (Foto: Living4media)

Ovo je samo nekoliko ideja, a u našoj galeriji na početku teksta čeka vas 20 fotografija koje će vam dodatno probuditi maštu i zbog kojih ćete još više poželjeti ukrasiti blagdanski dom božikovinom.

20 ideja kako blagdanski dom ukrasiti eukaliptusom Eukaliptus kao dio blagdanskog uređenja Eukaliptus kao dio blagdanskog uređenja Eukaliptus kao dio blagdanskog uređenja +16 Eukaliptus kao dio blagdanskog uređenja

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju