Odgajati sina možda je i veći izazov nego odgajati kćerku. Dječaci znaju biti poput vrtloga kojeg je nemoguće zaustaviti, teško ih je 'skužiti'...

 

1. Većina života vrti se oko hrane
Stalno slušate o djeci koja ne žele jesti? Kada malo bolje poslušate većina te djece su djevojčice? Istina, dječaci znaju imati puno veći apetit od djevojčica, a tako bude i kada odrastu. Zato se mnogim ženama koje imaju sinove većina života vrti oko hrane i kuhanja. Za dečke jedenje nije samo izvor života nego i zabave, razbibrige i ugode.

Dječaci sve rade glasno – smiju se glasno, hodaju glasno, slušaju glazbu glasno, govore glasno,... I vi ćete morati naučiti biti glasni želite li pridobiti njihovu pažnju

2. Njihovi duboki osjećaji nisu očiti
U prvim godinama života dječaci će uglavnom pokazivati četiri osjećaja, osjećaj gladi, sreće, umora i ljutnje. To ne znači da nemaju duboke osjećaje, ali ih jednostavno ne žele pokazivati niti pričati o njima puno. Poslušate li mame djevojčica shvatit ćete da one vode puno dublje, kompleksnije i emocionalnije razgovore sa svojim kćerima. Dječaci će pak pažljivo birati trenutak kada će se povjeriti majci i 'otvoriti' joj se.

3. Odjeća im nije (toliko) bitna

Dječaci neće obraćati puno pažnje na to kako su odjeveni, odjenut će ono što im mama pripremi. To može biti i prednost jer roditelji svojim dječacima tako mogu kupovati jeftiniju i jednostavniju robu koja se vrlo lako kombinira. Školarcima je uglavnom bitno da im je odjeća udobna, a omiljene traperice nosit će sve dok ih ne razderu.

4. Stalno su u pokretu
Vjerujte, svaka mama dječaka željet će svojeg dječaka upisati na neku sportsku aktivnost jer dečki moraju stalno biti u pokretu, a sport je najbolji način da ispucaju energiju i da svojom hiperaktivnošću ne izlude roditelje. Dečke hvata nemir od trenutka kad otvore oči i nema smisla tražiti od njih da sjede mirno – čak ni s 18 godina to ne mogu.

5. Buka je normalna
Dječaci sve rade glasno – smiju se glasno, hodaju glasno, slušaju glazbu glasno, govore glasno... I vi ćete morati naučiti biti glasni želite li pridobiti njihovu pažnju.

6. Majstori su improvizacije
Dječacima ne trebaju skupe igračke i naprave da bi se znali zabaviti. Oni su majstori improvizacije i znat će sami smisliti način kako da ni iz čega naprave nešto zabavno. To je dobro i zato jer se na taj način razvija dječja mašta i uče kako da budu kreativni. A i roditelji će uštedjeti jer ne moraju trošiti puno novaca na igračke.

7. Iskreni su
Pažljivo postavljajte pitanja svojem sinu jer ćete od njega uvijek dobiti iskren odgovor. Sin će vam iskreno reći da mu se ne sviđa vaša frizura ili novi namještaj u dnevnoj sobi koji ste upravo kupili. No isto će tako dati iskren pozitivan odgovor i pohvalit će mamu kada zaista tako misli.

8. Znaju popravljati stvari

Muškom rodu u prirodi je da ih zanima slaganje stvari, popravljanje, mjerenje, lijepljenje, spajanje, bojanje pa i u mlađoj dobi mogu naučiti kako da poprave masu potrganih predmeta, kao i složiti policu za knjige, bicikl, usisavač, stol, ormar... Zato mami mogu biti od velike pomoći.

9. Traže strogoću
Kod mnogih dječaka, odnosno muškaraca nema smisla primjenjivati oprost i kompromis jer oni nauče što to znači tek kada uđu u srednje dvadesete godine. Činit će vam se kao da su desetogodišnjaci izmislili frazu 'oko za oko, zub za zub'. Zato u njihovu odgoju treba biti stroži i ne popuštati.

10. Dječački smisao za humor je drugačiji
Dječački humor uvijek će sadržavati dozu nesmotrenosti, rizika, vrijeđanja, priče o tjelesnim funkcijama, šale o seksu, pokoju psovku i prostotu. Oni se šale na siroviji i grublji način od djevojčica. Kako odrastaju tako će njihov smisao za humor ipak postajati pristojniji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju