Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih okruglastih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su već stoljećima jedna od omiljenih cvjetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa doma. Bilo da su svježe ubrani ili tek motiv na posuđu ili posteljini, daruju notu sofisticiranosti svakom interijeru.

Galerija

Božuri cvatu u svibnju i lipnju, a jednom ubrani, u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana. Što češće budu imali svježu vodu, to će duže trajati. Kupovati biste ih trebali dok su još u pupoljcima, ali kada već poprime boju.

Cvijet ljubavi, divljenja i ženstvenosti cvijeta u kasnoproljetnim i ranim, ljetnim mjesecima

Kada ih stavite u vazu, dodajte im sredstvo koje pospješuje trajnost cvijeća, stavite ih u mlaku vodu, a tek nakon sat-dva premjestite ih na hladnije mjesto.

Doznajte i 5 zanimljivosti o njegovu veličanstvu božuru:

1. Božuri odišu ženstvenošću i nježnošću u kojoj god boji dolazili, a postoje nježni ružičasti, bijeli, žuti i u boji vina. Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže strukture nalik kupusu, što je poprilično točan opis jer se deseci delikatnih latica otvaraju u jedan od najljepših prizora koji je moguće zamisliti.

Božuri cvatu u svibnju i lipnju, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana - 4
Osim što opojno miriše i raskošno izgleda, božur ima i ljekovita svojstva (Foto: Living4media)

2. Ovaj nevjerojatno fotogeničan cvijet potječe iz Azije, otkud je u europske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, krizantema, azaleja i magnolija. Upravo zbog svoje raskošnosti i impozantne veličine cvijeta radujemo se njihovoj sezoni kako bismo barem nakratko u vlastitim domovima mogli uživati u opojnosti njihovog mirisa i izgleda.

3. Kinezi su stoljećima božur u svakom obliku umjetnosti opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a još od 7. stoljeća poznati su i kao nosioci dobre sreće. Slike božura nerijetko se poklanjaju i koriste u interijerima kao talismani za uspjeh i sveopći boljitak.

4. Drugo kinesko vjerovanje opisuje božur kao cvijet koji pozitivno utječe na harmoničan suživot žene i muškarca. Cvijet ljubavi, divljenja i ženstvenosti cvijeta u kasnoproljetnim i ranim, ljetnim mjesecima. Bijeli božuri simboliziraju djevojčice i smatraju se simbolom njihovih misli, ali i njihove ljepote.

5. Osim što opojno miriše i raskošno izgleda, božur ima i ljekovita svojstva. Navodno pozitivno djeluje na živčani sustav, poboljšava pamćenje, snizuje kolesterol i pozitivno utječe na rad jetre.

U fotogaleriji na početku teksta pogledajte najljepše fotografije božura te parfeme koji sadrže miris božura.

Božuri cvatu u svibnju i lipnju, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana - 3
Božuri cvatu u svibnju i lipnju, a jednom ubrani u vazi mogu potrajati otprilike 5 dana (Foto: Living4media)