Buket velikih, predivnih božura proljepšat će svaku prostoriju i unijeti ugođaj proljeća. Vazu s božurima volimo staviti na mjesto gdje ćemo se moći diviti bogatoj, nabranoj teksturi ovog veličanstvenog cvijeta, njegovom mirisu i živim bojama.

Galerija Božur Božur Božur +11 Za maksimalnu apsorpciju vode stabljike božura režite pod kutom.  

Bez obzira na to jeste li božure ubrali u svome vrtu ili ih kupili, ovaj proljetni ljepotan u vazi može dugo ostati svjež i predivan – naravno, uz pravilnu brigu. Sadite li svoj grm božura, imajte na umu da božurima treba nekoliko godina da se potpuno razviju te imaju puno stabljika i cvjetova za obrezivanje. Rezanje cvjetova na jednogodišnjoj biljci ne preporučuje se, ali ako ih morate rezati, režite kratke stabljike te ostavite što je više listova moguće.

Idućih sedam savjeta pomoći će da u krasoti božura u vazi uživate što je duže moguće.

1. Kupite ili izrežite božure s pupoljcima

Božuri će najdulje trajati kada ih se u vazu stavi dok još imaju pupoljke. Ne bojte se nježno dodirnuti pupoljke prije nego kupite cvijeće – ako su mekani (poput teksture marshmallowa), to znači da će se ubrzo otvoriti. Izbjegnite one koji su na dodir tvrdi poput mramora jer možda nisu dovoljno sazreli da se otvore nakon što su bili izrezani.

Pupoljci božura nisu uvijek lijepi, a male nepravilnosti, poput sitnih smeđih mrljica su normalne. Ako berete božure u vlastitom vrtu, učinite to ujutro dok su pupoljci zatvoreni.

2. Napravite sami hranu za cvijeće

Vodi u kojoj je cvijeće dodajte žlicu običnog granuliranog šećera, što će produljiti vijek trajanja. Taj šećer djelovat će poput "naleta" šećera do kojeg dolazi tijekom fotosinteze kako bi cvijeće ostalo svježe. Vodu u vazi mijenjajte svaka dva dana jer dodavanje šećera vodi može potaknuti razvoj bakterija.

U cvjetnim aranžmanima preporuča se korištenje kupovne prihrane za cvijeće koja sadrži šećer koji hrane cvijet te bakterijski inhibitor za održavanje svježine vode. Kako bi cvijeće dulje trajalo, vodi u vazi možete dodati i mrvicu bjelila ili gazirane vode.

Božur Božur (Foto: Shutterstock)

3. Držite božure hladnima

Poput većine svježeg cvijeća, držanje božura u hladnjaku preko noći zagarantirani je način da traju duže. Ovaj trik možete odvesti i korak dalje.

Izrežite svježe pupoljke božura dok su mekani, zamotajte ih u novine i pohranite u hladnjak dok ih ne budete spremni koristiti. Pupoljci se neće otvoriti u hladnjaku, ali možete ih sačuvati dodatni dan ili dva ako vam trebaju za vrtnu zabavu ili druženje.

4. Uronite božure u vodu kako bi se riješili mrava

Ako berete božure iz vrta, pripazite na neželjene nametnike koji se mogu nastaniti na cvjetovima. Mravi naročito vole zaposjesti božure. Ove insekte privlači nektar koji ispuštaju pupoljci dok se otvaraju. Stabljike božura stavite u vodu i ostavite vani 20 do 30 minuta prije nego što ih unesete unutra kako bi mravi imali dovoljno vremena da odu s biljke.

Božur Božur (Foto: Shutterstock)

5. Stabljike režite pod kutom

Za maksimalnu apsorpciju vode stabljike božura režite pod kutom. Ovaj trik povećava površinu posjekotine te pomaže cvjetovima da upiju više vode i hranjivih sastojaka. Učinite to svaki drugi dan kako biste ukloniti začepljenja na dnu stabljike.

Njegovo veličanstvo božur: Najraskošniji cvijet koji donosi sreću u ljubavi Božur Božur Božur +15 Božur

6. Odrežite lišće koje je pod vodom

Napunite jednu trećinu vaze vodom te uklonite svo lišće koje bi bilo uronjeno u vodu te bi inače istrunulo i tako smanjilo životni vijek cvijeća. Vazu držite na mjestu umjerene sobne temperature, izvan direktne sunčeve svjetlosti.

Savjet plus: Kako da se cvjetovi božura brže otvore?

Izrežite stabljike pod kutom (pogledati pod točkom 5) i stavite ih u vazu s toplom vodom. Cvijeće u vazi stavite na toplo mjesto na direktnu sunčevu svjetlost i povremeno ga provjeravajte. Kada se pupoljci počnu otvarati, premjestite vazu s cvijećem na bilo koje željeno mjesto.

Božur Božuri će najdulje trajati kada ih se u vazu stavi dok još imaju pupoljke. (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju