U subotu, 15. lipnja 2019., na livadi kod Vidikovca u Parku Maksimir veleposlanstvo Švedske i Švedski Poslovni Klub, u suradnji s partnerima projekta – Mali plac, Mali piknik i Trčaona – organiziraju za sve građane proslavu švedskog blagdana Midsommar pod nazivom "Švedski doček ljeta".

Program će voditi Ida Prester, a sve počinje u 15 sati tradicionalnom švedskom pauzom koju šveđani zovu FIKA, a koja uključuje kavu, švedske kolače i druženje.

Od 15:30 slijedi program za djecu stariju od tri godine koji će trajati do 17 sati. Djeca će se moći zabaviti na radionici izrade tradicionalnih vjenčića od cvijeća i radionici bojenja drvenih švedskih Dala konjića, jednog od najpoznatijih simbola Švedske.

Organizrana je i plogging trka, novi fitness trend koji potječe iz Švedske, a uključuje sakupljanje smeća u prirodi tijekom joggiranja.

Radionice su besplatne, a detalji o prijavama mogu se pronaći na Facebook eventu Švedski doček ljeta. Za mlađe posjetitelje, organizirana je i čitaonica dječjih priča švedskih autora kako bi mogli uživati u dogodovštinama Pipi Duge Čarape i drugih junaka. Bit će tu i igara koje se svakog Midsommara igraju diljem Švedske poput povlačenja konopa, skakanja u vrećama, te utrke s jajima. Program za najmlađe završava pjesmom i plesanjem tradicionalnih švedskih plesova oko zelenilom ukrašenog Midsommar stupa koji simbolizira plodnost i buđenje prirode.

Od 17 sati, sa školom trčanja Trčaona organizrana je plogging trka, novi fitness trend koji potječe iz Švedske, a uključuje sakupljanje smeća u prirodi tijekom džogiranja. Sudjelovati mogu svi koji se prijave putem prijavnice na internetskoj stranici Trčanje.hr, a svi koji prikupe barem i malo otpada dobit će zahvalnicu za sudjelovanje kao mali znak pažnje. Rukavice i vreće za otpad dobit će svi sudionici na startu.

Večernji program počinje u 18 sati, a uključuje druženje na Midsommar pikniku uz švedsku glazbu i šaroliku ponudu lokalnih OPG-ova s Malog Placa koji će prodavati ekoproizvode tijekom cijelog večernjeg eventa te projekciju filma Mamma Mia! Here we go again, koja počinje u 21 sat. Dio dekica i jastuka za piknik osigurat će organizatori, ali potičemo građane da svakako ponesu i svoje kako ih ne bi manjkalo.

Za mlađe posjetitelje, organizirana je i čitaonica dječjih priča švedskih autora kako bi mogli uživati u dogodovštinama Pipi Duge Čarape i drugih junaka.

Švedski Poslovni Klub (SBC) i veleposlanstvo Švedske okupljeni su oko zajedničkih vrijednosti važnih za švedsko društvo – održivi razvoj, društvena odgovornost, inovativnost te poštivanje i zaštita ljudskih prava. Upravo taj zajednički nazivnik omogućava švedskim kompanijama da lakše pronađu zajednički jezik i surađuju.

U današnje doba briga za okoliš, život u skladu s prirodom i svijest o posljedicama vlastitih aktivnosti na okoliš izuzetno su bitni i zato vas pozivamo u prirodu da s nama proslavite jedan od najvećih švedskih praznika Midsomma. Dočekajmo ljeto zajedno u Maksimiru, pozvali su organizatori.
Švedski doček ljeta u Maksimiru - 1 Sve počinje u 15 sati tradicionalnom švedskom pauzom (Foto: zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju