Dana 27. ožujka obilježava se Svjetski dan kazališta, i to po šezdeseti put.

Svake godine odabrane istaknute ličnosti iz svijeta umjetnosti, kulture i književnosti ispisuju poruku za pojedinu državu.

Ovogodišnju poruku napisao je i književnik Dubravko Jelačić Bužimski, a međunarodnu redatelj Peter Sellars.

Ovo je vrijeme da do srži osvježimo naše umove, osjetila, našu maštu, naše povijesti ali i naše budućnosti. Taj zadatak ne mogu ostvariti izolirani ljudi radeći odvojeno. To je posao koji moramo obaviti zajedno. Kazalište je poziv da taj posao radimo zajedno. ističe Sellars.

Obojica su se osvrnuli na aktualno ratno stanje u Ukrajini te uspjeli povezati ljepotu umjetnosti s onim što ona predstavlja – snove i nadu.

Tako Jelačić Bužimski, između ostalog, kaže;

Kako se onda s glumcima, tom ranjivom djecom umjetnosti, koji izlaze na prazan scenski prostor suprotstaviti tako ružnoj i opasnoj slici svijeta?

Jer jedino što posjeduju to je ono što nam Shakespeare kroz usta Prospera poručuje da smo tek tvar od koje građeni su snovi i snovima se naš kratki život okružuje. Ali u tom i jeste ljekovita moć kazališta. Ljepota snova.

Izgubiti taj osjećaj bilo bi isto što i ostati bez nade. Značilo bi prezreti posao kojim su stoljećima zanesenjaci igre na kazališnim daskama ostavili dragocjen zalog za sva buduća pokoljenja. Ta ostavština talenta, truda i volje ostavila je neizbrisiv trag u životu u čije vrijednosti ne smijemo nikad posumnjati. Usprkos silama zla koje nam stalno prijete. Zato nam treba kazalište Hrabrosti. 

Glumci i plesači pozivaju u kazalište

S tim se slažu i glumci i plesači koji svoju karijeru stvaraju na hrvatskim i međunarodnim „daskama koje život znače“.

Svjesni važnosti kazališta, posebno u ovim vremenima, pozvali su naše čitateljice da provedu večer u kazalištu.

Prema riječima Mirjane Karanović, pozorište je trenutno jedino luksuzno mesto na svetu. Kada dođete, vi vidite nešto što se dešava samog tog trenutka. I nikada više.

"Vi gledate neke žive ljude kako pred vama plaču, doživljavaju ljubav, mržnju. Doživljavaju nešto što vas iznutra može duboko pogoditi, rasplakati ili možda nasmijati."

S glumcima možete krenuti na putovanja, kako kaže Doris Šarić Kukuljica, istraživanja najskrivenijih dijelova naše duše.

U tom otkrivanju duše leži i posebna čar kazališta koje nas puni energijom.

Mislim da je ljepota kazališta upravo u toj neposrednosti, u tome da možete vidjeti živog čovjeka na pozornici i izmijeniti, na koncu, energiju, rekla je Lana Barić.

Dijete u kazalištu Za vesele i maštovite klince: Pet razloga zašto djecu treba voditi u kazalište

U videu pogledajte što naši glumci i plesači još kažu o važnosti kazališta a potom u svojoj blizini pronađite najdraže kazalište i nedjelju provedite na poseban način.

Jer, kako kaže Mia Melcher, kazalište stvara misleće društvo.

A to je ono što nam sada treba više nego ikada.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju