Povodom Svjetskog dana zdravlja na Novoj TV u četvrtak je održan Sajam zdravlja. Kako živjeti zdravo zaposlenike Nove TV savjetovali su stručnjaci među kojima liječnica Sanja Musić Milanović i trener fitnesa Mario Valentić

Sanja Musić Milanović: Krećite se na način koji vs čini sretnima

Pravilo broj 1 za očuvanje zdravlja je – umjerenost.

'Voljela bih kada bi ljudi osvijestili da je zdravlje nešto što dobijemo trenutkom rođenja uglavnom svi na dar i na nama je da to zdravlje koje smo dobili potpuno besplatno pokušamo očuvati, a ne da ga narušavamo. Onda se, kad dođe do neke bolesti, počinjemo vraćati onome što smo davno trebali učiniti'
, kaže dr. sc. medicine Sanja Musić Milanović te otkriva tri 'sveta grala' zdravlja.

Što smo stariji, to treba unositi manje hrane i tijekom dana ranije prestati jesti. Osobe od 50 godina iza 18, 19 sati ne bi više smjele jesti, kaže Sanja Musić Milanović

1. Pazite na izbalansiran odnos unosa energije i potrošnje energije.

To znači da treba jesti pet umjerenih obroka dnevno, s time da doručak bude najobilniji. Što smo stariji, to treba unositi manje hrane i tijekom dana ranije prestati jesti. Recimo, osobe od 50 godina iza 18, 19 sati ne bi više smjele jesti, dok djeca smiju, kaže Sanja Musić Milanović.

2. Krećite se svaki dan 30 do 60 minuta.

Krećite se na način koji vas čini sretnima, bio to ples, hodanje, ekstremni sport ili nešto drugo. Važno je da ta aktivnost u vama izaziva zadovoljstvo i osjećaj sreće. Tih 30 do 60 minuta kretanja dnevno zaista čuda čini.

To kretanje ne morate obaviti odjednom. Krećite se dva puta dnevno po pola sata ili šest puta po 10 minuta. Sve to tijelo zbraja, a kumulativni efekt je iznimno važan. I korištenje stepenica ulazi u tih 60 minuta. 
Probajte i trik s kojim ćete istopiti 20 posto više kalorija dok hodate.

3. Idite spavati prije ponoći.

Osam sati spavanja dnevno je jako dobro, većini nedostižno, ali barem probajte doći blizu tih 8 sati. Kaže se da sve prije ponoći vrijedi duplo, znači pokušajte ići spavati prije ponoći, ističe Sanja Musić Milanović.

 

Najteže je, nastavlja, motivirati se živjeti zdravo.

'Sva recentna istraživanja pokazuju da je između 3 i 6 tjedana dovoljno da jednom stečenu lošu ili krivu životnu naviku promijenite u dobru. Pri tome vam treba mentalna snaga, podrška obitelji, prijatelja. Nemojte skrivati od okoline da pokušavate promijeniti lošu naviku i, primjerice, prestati jesti u 22 sata. Otvorite karte, recite svima, neka vam pomognu', savjetuje Sanja Musić Milanović koja nam je otkrila i vlastite zdrave navike:

'U mojoj obitelji iz kuće se ne izlazi bez obilnog doručka koji je u 7.15 sati. Kuhamo zobenu kašu, nekad su jaja na repertoaru, voće, pustimo mašti na volju.Trčim nekoliko puta tjedno, ne pušim, vrlo rijetko popijem čašu vina, pazim da dovoljno spavam. Kako godine prolaze teže je održavati kilograme, jednostavno zato jer vam treba puno manje energije. Naročito kritična godina za žene je 45. da se počnu debljati. Zbog toga treba osvijestiti da za određenu tjelesnu aktivnost treba puno manje energije nego što mislite i odreći se nečega što deblja. Ja sam se, ne potpuno, ali poprilično, odrekla kruha. Patila sam tjedan dana i mislila sam na taj kruh, ali sada više ne mislim'.

U smoothijima je dobro miksati voće sa zelenim lisnatim povrćem, ali nema strogog recepta. Budite maštoviti i isprobavajte razne kombinacije

MARIO VALENTIĆ - PRIPREMA SMOOTHIJA TRAJE KRAĆE OD PRAVLJENJA SENDVIČA

Na Sajmu zdravlja zaposlenici Nove TV imali su prilike pripremati smoothije i vježbati s trenerom fitnesa Mariom Valentićem.

'U smoothijima je dobro miksati voće sa zelenim lisnatim povrćem, ali nema strogog recepta. Budite maštoviti i isprobavajte razne kombinacije. Priprema smoothija traje kraće od pravljenja sendviča, manje od jedne minute. Sirova hrana sadrži korisne enzime koje termički obrađena i rafinirana hrana nema', rekao nam je Mario te podijelio recept za Omega3 smoothie koji će vas opskrbiti energijom:

- 2 dl zobenog napitka (npr. s okusom vanilije)
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 žličica agava sirupa
- 1 banana

'Tijekom radnog dana trebalo bi uzeti barem jednu pauzu i u 5, 10 minuta razgibati vratni, prsni i lumbalni dio kralježnice, protegnuti noge i stražnju ložu. Jednu pauzu za kavu na poslu zamijenite pauzom za vježbanje', savjetuje Mario.

Sajmu zdravlja na Novoj TV prisustvovala je i zamjenica ministra zdravlja Vera Katalinić Janković.

 

'U Ministarstvu zdravlja pokrenuli smo projekt 'Živjeti zdravo' i najveći dio tog projekta je smanjenje pretilosti u dječjoj dobi, a drugi najbitniji dio je važnost zdrave sredine na radnom mjestu i razvijanje svjesnosti zaposlenika da moraju sami brinuti o tome. Ako tu važnost prepozna i vaš poslodavac, onda je stvar puno bolja', kazala je Vera Katalinić Janković.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Ivana Pavić Šimetin napomenula je da podaci o zdravstvenom stanju Hrvata nisu zadovoljavajući.

'Upravo zbog toga aktivnosti unaprjeđenja zdravlja i očuvanja zdravlja poput Sajma zdravlja na Novoj TV su izrazito važne', kaže Ivana Pavić Šimetin te nastavlja:

'Stanovnici Hrvatske žive osam godina kraće od stanovnika zemalja s kojima bismo se htjeli uspoređivati, poput Italije. Vodeće države, kad je riječ o zdravlju stanovnika, već godinama su skandinavske zemlje, zatim Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Luksembrug, Švicarska, odnosno zapadnoeuropske zemlje. To su zemlje s visokim standardom i stabilnom socio-ekonomskom situacijom koja je izrazito povezana za zdravljem'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju