S vanjskim temperaturama neuobičajenima za ovo doba godine i sve više sunčanih dana, jedva čekamo da i pravo proljeće pokuca na naša vrata. Do tada u svoj dom možemo i sami unijeti detalje uz koje će zasjati u pravom proljetnom ruhu. To se može napraviti pomoću ovih elemenata.

1. Rješavanje viška predmeta

Ništa ne donosi novu životnu energiju u prostor kao čišćenje, odnosno rješavanje viška predmeta. Osim što će prostor djelovati mnogo urednije i poletnije jednom kada iz njega uklonimo višak namještaja, nepotrebnih porculanskih figurica ili višak knjiga koje smo kupili, takav će dojam ostaviti i na naš um. Rješavanjem viška predmeta iz prostora, naprosto onih koji nam, kako bi rekla Marie Kondo, ne donose radost, možemo otvoriti novu stranicu za ispisivanje jedne sasvim nove priče.

2. Vedre boje

Bojenje zidova ili pak unošenje jastučića, tkanina i zavjesa u vedrim bojama može znatno doprinijeti osjećaju proljeća u domu. Nježne pastelne boje poput ružičaste, nijansi plave ili boje lavande, pravi su odabir za nježnost kojoj teži proljeće. Drugim riječima, ono što s nestrpljenjem očekujemo u prirodi treba unijeti i u unutrašnjost doma. Vrijeme je da sivi, crni i smeđi tonovi odu na počinak.

3. Glazba

Osjećaj proljeća ne mora biti samo vizualan nego i auditivan, a to se može postići glazbom. I to ne mora nužno biti glazba proljetne tematike niti klasici poput Vivaldijeva Proljeća, nego naprosto glazba životnih tonova koja će uz otvorene prozore i sunčeve zrake dati prostoru ono nešto.

4. Mirisi

Unošenje mirisa u dom posebno je važno za stvaranje ugođaja kojem težimo. U proljeće to mogu biti difuzori ili mirisne svijeće s mirisima kao što su ljubičice, irisi, cedrovina, pamuk... Svaki od njih stvorit će posebnu atmosferu, napose kada ih se upali tijekom večeri te se priguše ostala svjetla u domu. No bez obzira na to koji dio doma odlučite uljepšati i oplemeniti mirisnim notama, uvijek obratite pozornost na gašenje svijeće prilikom napuštanja prostorije ili prije spavanja.

5. Unošenje biljaka

Mnogi od nas složit će se da ne postoji bolja naznaka proljeća od cvijeća koje se već počelo pojavljivati u prirodi, a samim time i na tržnicama i u cvjećarama. Cica-mace, tulipani, frezije, mirisni zumbuli i jaglaci već su provirili. Mnogi od njih vrlo su pristupačne cijene, a imate li sreće pa rastu u vašem dvorištu, dovoljno je odrezati koju grančicu i uljepšati dom. Ne želite li pak rezati biljke, uvijek možete posegnuti i za umjetnim inačicama svega spomenutoga. U posljednjih nekoliko godina u našim je trgovinama sve veći izbor umjetnog cvijeća koje je svojim izgledom vrlo nalik pravom.

6. Umjetnost na zidovima

Vrlo jednostavan način da promijenite opće ozračje doma u svega nekoliko poteza jest promjena slika, fotografija ili printova u okvirima za slike. U internetskoj trgovini kao što je Etsy može se naći pregršt ilustracija koje jednostavno ispišete na svome pisaču i u tren oka imate savršenu umjetninu na svome zidu. Još je jeftiniji i lakši trik u okvire staviti papire za omatanje poklona – samo odaberite one koji obiluju vedrim proljetnim motivima.

7. Uređenje (samo) najdražeg kutka

Proljeće se ne mora nužno "proširiti" čitavim vašim domom, dovoljno je da i samo jedan najdraži kutak dobije svojevrsni makeover. U kutak u kojem se, primjerice, volite opuštati ili čitati knjige, unesite pokoji jastučić pastelnih tonova, jednu mirisnu svijeću i jednu proljetnu biljku i to je to. Jednostavno, gotovo u nekoliko minuta, a prostoru će dati sasvim drugačije i vedro ozračje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju