Makrame, tehnika vezivanja čvorova i njihova kombiniranja kako bi se dobili željeni motivi i predmeti, sedamdesetih i osamdesetih godina bila je veliki trend u uređenju doma. Sada doživljava povratak te izgleda ljepše i zanimljivije nego ikada. U svaki dom unijet će dašak romantičnog i razigranog boho stila.

Galerija Makrame koji je bio vrlo popularan osamdesetih godina, opet je veliki trend u uređenju doma - 9 Makrame koji je bio vrlo popularan osamdesetih godina, opet je veliki trend u uređenju doma - 6 Makrame koji je bio vrlo popularan osamdesetih godina, opet je veliki trend u uređenju doma - 1 +7 Makrame koji je bio vrlo popularan osamdesetih godina, opet je veliki trend u uređenju doma

Još se sjećamo divnih držača za tegle s cvijećem izrađenih od konopa koje su imale naše mame i tapiserija izrađivanih tehnikom makrame koje su osamdesetih godina prošlog stoljeća krasile gotovo svaki dom. Tom se tehnikom izrađuju i drugi ukrasi i predmeti za dom, kao što su prekrivači, zavjese, stolnjaci, jastučnice, ali i stvari poput nakita, torbi, pa i odjevnih predmeta poput topova i suknji za ljeto.

Makrame koji je bio vrlo popularan osamdesetih godina, opet je veliki trend u uređenju doma - 3 Makrame tehnikom izrađuju se ukrasi i predmeti za dom poput prekrivača, zavjesa, stolnjaka, jastučnica (Foto: Living4media)

Što god izradili tom izvorno orijentalnom tehnikom ručnog rada, izgledat će prelijepo i zanimljivo. Tehnika je vrlo posebna i zato što ne postoji mašinski način replikacije vezova odnosno čvorove te spada među rijetke tehnike koje se rade isključivo ručnim putem i jedna je od najstarijih tehnika izrade ručnog rada.

Španjolska riječi macramé potječe od arapske riječi migramah, što znači 'ukrasne rese' ili 'izvezeni veo'. U današnjoj modernoj verziji, makrame izgleda još ljepše i više šik, ali i prirodno s elegantnim i čistim uzorcima. Za čvorove se može koristiti bilo koja vrsta pređe ili niti. Organska vlakna poput pamuka, jute, konoplje ili sisala daju prirodan izgled.

Kuhinjica je savršenstvo! Kuća u Osijeku u kojoj svaki kutak ima svoju čar Kuća u Osijeku sa savršenom kuhinjicom - 6 Kuća u Osijeku sa savršenom kuhinjicom - 4 Kuća u Osijeku sa savršenom kuhinjicom - 12 +12 Kuća u Osijeku sa savršenom kuhinjicom - 15

Deset dokaza da su siva i žuta savršena kombinacija za uređenje doma Za bolji osjećaj: Deset dokaza da su siva i žuta savršen par za uređenje doma

Makrame je vrlo kompleksan te se može izrađivati i sa samo najjednostavnijim čvorovima do kompleksnijih radova koji iziskuju znanje i vještinu koju je potrebno uvježbavati. Uz dva osnovna čvora, tu su i složenije varijacije poput križnih, rebrastih ili valovitih čvorova s kojima se mogu stvarati različiti i uzbudljivi efekti. Također je moguće ugraditi perlice ili slične ukrase.

Mogućnosti su zaista raznolike i pune kreativnosti, a nadahnuće za dekoriranje doma makrame radovima pronađite u fotogaleriji na početku teksta.

Makrame koji je bio vrlo popularan osamdesetih godina, opet je veliki trend u uređenju doma - 5 Makrame držači za tegle s cvijećem bili su vrlo popularni osamdesetih godina (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju