Na početku svake jesensko-zimske sezone mijenja se paleta boja koja dominira u trgovinama modnih brendova, ali i street style kombinacijama. Nakon ljetnog šarenila mnogi se nekako prirodno prepuste neutralnijim nijansama, kao da se svojim modnim odabirom stapaju s jesenskom paletom boja koju nalazimo u prirodi.

Umjesto jarkih nijansi vraćamo se zagasitijima, posežemo za crnom, sivom, tamnoplavom i - smeđom. Upravo je smeđa jedna od onih boja koje volimo jer su jako svestrane, ali zapravo njezinu svestranost ne koristimo ni upola koliko bismo mogli.

Smeđa je kompozitna boja i nastaje miješanjem drugih boja. Primjerice, u RGB modelu miješanja nastaje spajanjem crvene i zelene, u CMYK modelu crvene, crne i žute, a u slikarstvu najčešće spajanjem narančaste, žute ili crvene boje s crnom ili sivom.

Smatra se bojom snage, pouzdanosti, otpornosti i sigurnosti, a opisuje ju se kao prirodnu i konvencionalnu.

Po pitanju broja nijansi, smeđa paleta definitivno je jedna od najbogatijih. Svijet mode odavno je prigrlio svijetlije nijanse kao svevremenske pa tako odjevni komadi u bež nijansama pripadaju skupini vječne odjeće koja nikad ne izlazi iz mode. Bež kaput, baloner i pulover apsolutni su must have bez obzira na nove trendove.

  Slika nije dostupna Koju ćete nositi? Sedam boja koje će vladati jesenskim kombinacijama

Takozvana konjak-smeđa popularna je u izradi modnih dodataka poput torbi i remena, ali i u izradi obuće.

Upravo nam se zbog toga na prvi pogled čini kako je smeđa zapravo u velikoj mjeri prisutna u našim ormarima, ali zapravo je samo svedena na par najpopularnijih nijansi i odjevnih komada.

To postaje jasno kada pogledate street style kombinacije s četiri najveća svjetska Tjedna mode u kojima nalazimo i ne toliko popularne nijanse ili pak potpuno smeđe kombinacije koje su i dalje rijetkost u mainstream modi.

Francuski Vogue upravo smeđu navodi kao jednu od najboljih nijansi sezonu jesen/zima 2021. godine. Napominje kako je jednako šik kao i crna boja, a uz uobičajene nijanse posebno preporuča tamne čokoladne koje se već nameću kao hit među trendsetericama.

Zavirite u galeriju i inspirirajte se za potencijalno nadopunjavanje vaše garderobe smeđim komadima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju