Kada mala buhtlica sigurno stigne na svijet, ona postaje centar svijeta za majku i oca. Ipak, zbližavanje s djetetom za očeve je nešto drugačije i nešto teže. Za razliku od majke koja je dijete nosila devet mjeseci i psihički se lakše pripremila na ulogu majke, očevi svoje uloge postaju svjesni tek nešto kasnije.

 

Iako očevi često podcjenjuju svoju ulogu, ona je izrazito važna za razvoj djeteta, posebice emocionalni. Pokazalo se da brižni tate koji aktivno sudjeluju u odrastanju djeteta pozitivno utječu na izgradnju njihova samopouzdanja i dugoročno ih potiču da ostvare svoj puni potencijal.

Kako su očevi često ti koji s djetetom provode manje vremena od majke te su više orijentirani na uzdržavanje obitelji tijekom razdoblja odrastanja, pričali smo s četvoricom očeva koji su nam otkrili male tajne kako se zbližavaju sa svojim djetetom i koji su ih to trenuci osvijestili o njihovoj ulozi.

"Dosta dugo mi je trebalo da shvatim kako sam ja sada tata. Kako je žena dojila dosta dugo, ona i kći stvorile su izrazito čvrstu vez, kći bila strašno vezana uz nju. Svaku večer prije spavanja žena bi je dojila i to je bio njihov ritual do trenutka kada je trebalo prekinuti dojenje. Žena i ja dogovorili smo se da bi bilo najbolje da je od tog trenutka ja uspavljujem i tako je i bilo. U početku je kći neutješno plakala i tražila mamu, no ja sam joj rekao da je ona sad velika cura i da ćemo mlijeko dati drugim bebama koje još ne papaju sa žlicom. S vremenom je to i usvojila te su uspavljivanja s tatom sada postala ritual, prije spavanja čitamo priču i igramo se plišanim igračkama. Sada za spavanje traži tatu i to me jako veseli. Uživamo u tim trenucima koji su stvarno postali dragocjeni dio dana", rekao je Marko, čija kćerkica Mia danas ima tri godine.

Iako je za muškarce pokazivanje osjećaja ponekad nešto teže, Marko s time nema problema, a nema ni tata Ivan. Svoju kapljicu ljubavi mazi, pazi i plete joj pletenice. No ističe da nije uvijek bilo tako.

"Postao sam svjestan svoje uloge kad je žena prvi put izašla van. Kći je plakala i ja nisam znao kako da je smirim. Uzeo sam ženinu majicu i stavio je na sebe kako bi ona osjetila miris majke. Kada se ona smirila i napokon na meni zaspala, tada sam prvi put postao svjestan da je to moje dijete i da sam i ja uključen. To je za mene bilo pravo postignuće jer sam osjetio da me dijete prihvatilo i da mi vjeruje", rekao je Ivan i dodao: "Od tada se sve nekako promijenilo. Kako je i žena počela raditi, nekako smo sve poslove ravnopravno raspodijelili, pa tako često ja spremam dijete za vrtić. Često joj radim frizure i ukrašavam kosu ukosnicama. Kako je to jako veseli, onda veseli i mene."

Odnos s djetetom u prvim godinama života nešto je što se treba njegovati od najranije dobi, a to najbolje zna Daniel, koji sa svojim sinom dijeli sve, pa i pripremu večere.

"Želim sina uključiti u sve što mogu, pa tako i u kućanske poslove. Jedan od najdražih trenutaka za mene je kada sa sinom spravljam kajganu za večeru. Tome se moj sin jako veseli jer se osjeća važnim i uključenim u poslove koji su rezervirani samo za odrasle. On obično stavlja sol i papar i pjenjačom muti jaja. Nakon što poslužimo večeru, često svi nazdravimo čašom prirodne mineralne vode i kucnemo se. To ga jako zabavlja, a na taj ga način i potičemo da unosi što je moguće više tekućine u tijelo, tako da tijekom večere često znamo nazdraviti više puta", kazao nam je Daniel.

Zbog ubrzanog načina života zaposleni roditelji najviše svojeg vremena djeci posvećuju prije spavanja, a jedan od njih je i Jan, koji najviše cijeni uprave te trenutke provedene sa svojim sinom.

"S obzirom na to da je moja žena bila ta koja je bila na porodiljnom, a ja sam zbog prirode posla dolazio prilično kasno doma, dogovorili smo se da ću ja biti taj koji će našeg sina uspavljivati. To se održalo do danas i to su trenuci koje najviše volim. Često znamo pročitati priču prije spavanja, igrati se sa svjetlom i sjenama ili jednostavno pričati o tome kako smo proveli dan. Volim čuti od njega što je sve radio u danu, a i on voli pričati o tome. To je moja prilika da se zbližim s njim koliko mogu i pokažem mu da je tata tu za njega čak i ako me nema često doma", rekao je Jan i zaključio: "Jedna od najboljih stvari koje kao otac možete napraviti za svoje dijete jest pokazati mu da ga volite."

Roditeljstvo donosi brojne izazove, no za bebu su roditelji najbitniji. Vi djetetu pružate čistu ljubav i toplinu koju nitko ne može zamijeniti. Pročitajte više korisnih savjeta o roditeljstvu i brizi za vaše mališane.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju