Jedna je od predavačica na Otvorenom učilištu Algebra Tatjana Batas, uspješna poslovna žena i direktorica vlastite konzultantske tvrtke čiji životni put i vama može biti nadahnuće da se prijavite na Zadovoljna akademiju i promijenite svoj život.

Često se susrećem s pitanjem što je zapravo posao poslovne savjetnice, međutim na to pitanje nema jednoznačnog odgovora. Svoje područje djelovanja definiram kao: konzultantica za poslovni razvoj i konkurentnost, što uključuje nekoliko disciplina kao što su razvoj i menadžiranje inovacija, tržišne strategije, internacionalizacija poslovanja…

Životni put Tatjane Batas, predavačice na Algebri i uspješne poslovne žene može vam biti nadahnuće da se prijavite na Zadovoljna akademiju i promijenite svoj život

Razvoj i evaluacija poslovnih planova također je sastavni dio, kao i mentorstva i edukacija za MSP (malo i srednje poduzetništvo) i startupe. Posljednjih sam šest godina stalni suradnik - expert – evaluator pri EC Agencijama (EASME; CHAFEA) koje provode programe za razvoj SME (MSP) i inovacija, bioindustrija te promociju EU prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda. Ovaj dio poslovnog djelovanja za mene je prava riznica znanja jer mi daje uvid u vrhunske projektne i poslovne inicijative u samom začetku, spoznaju koliko je znanje moćno te kako nove tehnologije utječu na postojeće industrije i kreiraju nove, opisuje svoj posao Tatjana Batas, direktorica vlastite konzultantske tvrtke i predavačica na Otvorenom učilištu Algebra.

Tatjanin impresivni CV sadrži i znakovit i raznolik broj projekata u kojima je sudjelovala kao expert – konzultant. Neki projekti vezani su za nacionalne inicijative, dok se većina odnosi na EU projekte i internacionalne investitore. Poslovni uspjeh Tatjani se nije dogodio odjednom, već je rezultat sustavnog rada i kontinuiranog usavršavanja. Prije samostalne karijere iskustvo je stjecala u velikim internacionalnim kompanijama kao voditelj marketinga. U takvim sustavima imala je sve resurse za rad, a kada ste samostalni, ističe, izazovi su puno veći.

POZITIVAN TREND ŽENA PODUZETNICA
Moji poslovni počeci su bili skromni, ali temeljiti. Uvijek sam imala jasnu viziju što želim raditi i kakav profesionalni nivo želim postići, ali i realnu percepciju da samo kvalitetan rad može dovesti do željenih pozicija.

Nakon 11 godina samostalnog djelovanja sa zadovoljstvom mogu reći da sam na pravom putu, kaže. Na Algebri je predavačica na programu Specijalist za internet marketing (SIM), čija je dobra strana što polaznici ne moraju imati specifična predznanja. Uobičajeno su prisutna dva profila polaznika: iz srodnih zanimanja koji se žele usvršiti i osuvremeniti svoje vještine u poslovima koje već obavljaju te oni koji nemaju vezana iskustva ili znanja, ali se žele otisnuti u nešto novo.

Nerijetko imam 'atipične' polaznike, kao što je bio slučaj s novinarom koji mi je nekoliko mjeseci nakon završetka programa javio da mu je upravo SIM edukacija pomogla u konkurenciji za željeno radno mjesto na jednoj TV postaji. Ili gospođa koja je vodila modni butik pa je proširila poslovanje na modni portal i online prodaju, otkriva Tatjana te dodaje kako su većina polaznika žene razne životne dobi i raznih poslovnih profila.

Taj podatak potvrđuje mnogobrojne statistike koje ukazaju na visok postotak visokoobrazovanih žena u našem društvu, što se na žalost ne poklopa sa zastupljenošću žena na visokim javno-poslovnim pozicijama. Međutim, imamo pozitivan trend žena poduzetnica, tako da pozdravljam projekt Zadovoljna akademija koji će olakšati edukaciju upravo poduzetnim ženama, ističe Tatjana.

A zbog čega voli predavati i prenositi svoje znanje drugima?

U prenošenju znanja drugima najveća mi je nagrada osjećaj da će upravo moje riječi olakšati razumijevanje teme, motivirati i otvoriti prostor za nove spoznaje. U svom predavanju i radnim zadacima puno se koristim iskustvima iz svoje prakse, što studentima uvelike olakšava i daje uvid u realne situacije.
Nije lako biti predavač, znati da nešto nije garancija da ćete na uspješan način prenijeti znanje. Kada sam započela suradnju s Algebrom, bio je to novi izazov za mene, ali moram reći da je Algebra opuštena i susretljiva, a u isto vrijeme visokokvalitetna obrazovna institucija. 


Svojim najvećim poslovnim uspjehom smatra postdiplomsku edukaciju na jednom od najcjenjenijih MBA studija u Europi – MBA studiju na Henley Management College u Londonu, koji je odradila u životnoj fazi kada su joj djeca bila mala, a poslovne prilike skromne.

Što se tiče projekata, niti jedna suradnja za mene nije manje važna, uključujući i puno satnica koje odradim 'pro bono'. Ipak, izdvojila bih trenutak kada sam prvi put izabrana za ekspertnu grupu pri EC. Činjenica da sam konkurirala između otprilike 13.000 kandidata te da su moje reference i prijedlozi prepoznati – čini mi posebno zadovoljstvo.

Svim ženama koje razmišljaju o novim izazovima, koje su voljne proširiti svoja znanja, pa i promijeniti posao, ali muče ih nedoumice hoće li im se to isplatiti i hoće li dobro izabrati, Tatjana poručuje: mjesta za strah nema.

NAJBOLJI RECEPT ZA ODUPIRANJE PREDRASUDAMA
Stava sam da danas u općoj dostupnosti informacijama i raznim edukacijskim sadržajima šanse za uspješnu prekvalifikaciju ili promjenu posla nikad nisu bile bolje. Treba odlučnosti, ideja (po mogućnosti što jasnija), plan i (ne velika) investicija u edukaciju. Na Algebru upravo takav profil dolazi te je lijepo vidjeti entuzijazam i pozitivan stav žena koje započinju nove poslovne inicijative.

Karijera plus biti supruga, brinuti o djeci, skuhati ručak, imati prijatelje itd. – ne samo da je moguće nego se i događa velikom broju žena.

--Tatjana Batas, predavačica na Otvorenom učilištu Algebra

Nedoumice uvijek postoje, međutim njih se ne treba bojati, one služe upravo tome da se preispitamo i osvijestimo koja su to područja koja su nam manjkava. Drugim riječima, jako je važno znati – 'Što je to što ne znam? Koja mi znanja i vještine nedostaju za uspjeh?'

Iz mog isukstva žene kao poduzetnice znaju biti vrlo uporne, otvorene savjetima i novinama, ali ima i puno onih koje se obeshrabre i demotiviraju nakon početnih teškoća. Treba sebi dozvoliti i neuspjeh i ne dozvoliti da početne tegobe zaustave poslovni proces. Iz neuspjeha treba učiti, prilagoditi se ili preusmjeriti. Fleksibilnost, doza hrabrosti, stalno usavršavanje, praćenje poslovnih trendova i nadasve kvaliteta u svemu što radite – recept je za održivost i poslovni uspjeh. Tada se događa i adekvatna financijska kompenzacija, sigurnost i otvaraju se nove mogućnosti.


Na svom poslovnom putu Tatjana je nailazila i na predrasude, a iz vlastitog iskustva naučila je i kako se s njima nositi.

Najbolji je recept za odupiranje predrasudama bilo koje vrste posjedovati vrhunsko znanje u svom području, razvijati profesionalnu kvalitetu i tzv. soft vještine. Svaka žena koja želi imati svoj biznis ili graditi karijeru na visokim funkcijama vrlo lako može biti sputana svojom neposrednom okolinom – ako to dozvoli. Podrška obitelji, naravno, vrlo je važna, ali žena je generator i sama mora utjecati na pozitivno okruženje, gdje se osim uloge supruge i mame u potpunosti uvažava kao osoba koja ima prirodno pravo raditi i biti ambiciozna. Karijera plus biti supruga, brinuti o djeci, skuhati ručak, imati prijatelje itd. – ne samo da je moguća nego se i događa velikom broju žena.

Uz dobru organizaciju postižem balans, i privatni život mi nikad nije 'patio' zbog poslovnih obaveza. Nerijetko mi se dogodi preklapanje više projekata, što zahtijeva duge noćne sate rada, ali takve faze prođu i na kraju dana najvažniji je osjećaj da ste sve uspjeli uskladiti
, zaključuje.

A važan je dio poslovnog uspjeha i znati se opustiti. Tatjana Batas to čini na slijedeći način:

Najbolje se opuštam u toplini doma, uz obitelj, dobar film, knjigu, na treninzima joge, uz kavu s prijateljicama i slična 'mala' životna veselja koja me čine zadovoljnom. Volim kuhati, a moja je velika ljubav more i sve blagodati koje idu uz to.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju