Priliku zaviriti u motor zrakoplova definitivno nema svatko. No Tei Car, zrakoplovnoj mehaničarki, to je svakodnevica. Ona je prva i jedina aviomehaničarka u Hrvatskoj

Drago mi je da sam pokrenula to da žene u Hrvatskoj uđe u ovaj posao, nadam se da ću otvoriti vrata još nekoj djevojci koja želi raditi kao zrakoplovna mehaničarka, kaže 20-godišnja Tea Car, prva i jedina aviomehaničarka u Hrvatskoj.

Iako su toliko moćni, za popravak i održavanje aviona, kaže Tea Car, prva aviomehaničarka u Hrvatskoj, ne trebaju pretjerano snažne ruke

Njezina fascinacija zrakoplovima počela je još u djetinjstvu. A evo i zašto:

Zato što su jedni od kompleksnijih strojeva koji postoje. Moraju trpjeti sve te sile koje djeluju na njih dok lete u zraku
dodaje Tea.

Iako su toliko moćni, za popravak i održavanje aviona, kaže Tea, ne trebaju pretjerano snažne ruke. Kao pomoć, tu su alati, ali i drugi kolege. Na muško društvo Tea je već navikla. U razredu u zrakoplovnoj tehničkoj školi koju je pohađala bila je jedina dama.

Tea je tek na početku svoje karijere pa još uvijek radi početničke poslove. Priprema zrakoplove za instalaciju određenih dijelova, skida i čisti te radi manje popravke. No s godinama iskustva u njezinim rukama će biti sve veća odgovornost.


Tea radi na civilnim zrakoplovima, trenutno na Airbusu A320, a aviomehaničarsku radionicu u kojoj radi mogu doći i A321, A319, Dash Q400.

Iako se zrakoplovi, kaže ova aviomehaničarka, ne kvare često, moraju se redovito održavati, a kako bi Tea mogla prepoznati njegov i najmanji kvar želi se dodatno školovati. Kada položi potrebne ispite, tek tada će svojim potpisom garantirati sigurnost zrakoplova.

Priču prve aviomehaničarke u Hrvatskoj pogledajte u prilogu InMagazina, a ne propustite i pročitati priču o Nikolini Sesar, prvoj hrvatskoj neurokirurginji.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju