Suhoća oka neugodan je, no i čest problem. Od njega pati do 30% svjetske populacije. Kao što mu samo ime govori, uzrokuje ga slaba kvaliteta suza ili smanjena proizvodnja suza u očima. Odatle mu ime. Može biti neugodan, no to je uglavnom posljedica simptoma.

Glavni simptomi suhog oka: od blagih do težih

Tako je. No, što se tiče simptoma suhog oka, potrebno je nekoliko stvari istaknuti. Jeste li osjetili probadanje i žarenje u očima? A osjetljivost na svjetlo? Je li vam se u oku pojavilo crvenilo zbog kojega izgledate kao da se niste mjesec dana pošteno naspavali? A tko može zaboraviti osjećaj da vam je nešto zaglavljeno u oku? Stalno. No, simptomi suhog oka kreću se od blagih do iscrpljujućih (kao što su zamagljen vid i umor oka) pa ih treba ozbiljno shvatiti.

PR PR (Foto: PR)

A po pitanju uzroka suhoće očiju, starenje je jedan od najčešćih. Veći su izgledi da će se bolesti razviti u osoba koje su navršile 50 godina života. Suhoću oka mogu uzrokovati i određeni lijekovi, kao i dugotrajno nošenje kontaktnih leća. Da ne spominjemo da sezonske alergije dodatno pogoršavaju stanje. Premda za taj problem ne postoji trajno rješenje, možete učiniti određene stvari kako biste se ugodnije osjećali. Za vlaženje oka i ublažavanje simptoma suhog oka.

3 savjeta za vlaženje očiju i ublažavanje simptoma

1. Odmarajte oči!

Zvuči jednostavno, zar ne? E, pa ponekad je najjednostavnije rješenje ujedno i najdjelotvornije. A ovo je jedan od tih slučajeva. Često odmaranje očiju od televizora, računala pa čak i čitanja može učiniti čuda u smislu vlaženja očiju. A i lokacija je važna. Nastojte izbjegavati fenove i ventilatore, no nemojte zaboraviti ni nositi sunčane naočale kad je vani vjetrovito. Vjetar i strujanje zraka iz određenih uređaja mogu vam značajno osušiti oči.

PR PR (Foto: PR)

2. Zdrava prehrana i zdrav način života

Pod zdravom prehranom mislimo na prehranu bogatu vitaminom A, cinkom i Omega-3 masnim kiselinama. Cink i vitamin A doprinose održavanju urednog vida i ukupnog zdravlja očiju. Tako je, primjerice, poznato da su jetra, mrkva i brokula namirnice bogate vitaminom A, dok su riba, orasi i biljno ulje prepuni Omega-3 masnih kiselina i dobrih masnoća. A što je s načinom života? Pušenje je svakako porok koji morate nastojati izbjegavati ako patite od suhoće očiju. Dim cigarete nadražuje oči i čini ih sušima. Stoga prestanite pušiti ako ste pušač, a u suprotnom izbjegavajte sekundarni dim.

PR PR (Foto: PR)

3. Isprobajte umjetne suze

Evo prijedloga. Proculin® Tears Advance kapi za oči odlična su opcija za vas i vaše tegobe sa suhim očima. Zašto? Zato jer imaju regenerativno i zaštitno djelovanje te se koriste za osvježavanje, umirivanje i podmazivanje suhog oka, kao i u slučaju nadraženosti oka. Kapi za oči u otopini sadrže (0,4%) natrijev hijaluronat i destilate ginka (Ginkgo biloba), komorača, borovnice i biljke Gotu kola (Centella asiatica). Kao prvo i najvažnije, natrijev hijaluronat ima mukomimetička i viskoelastična svojstva. Omogućava podmazivanje površine oka, dok ga istovremeno štiti od trenja izazvanog kretnjama očiju. No, vodeni destilat ginka (Ginkgo biloba) poboljšava vid na daljinu i otklanja umor i crvenilo očiju. A zajedno s vodenim destilatom biljke Gotu kola , dodatno ublažava osjećaj nadraženosti oka.

PR PR (Foto: PR)

Evo jedne zabavne činjenice. Proculin® Tears Advance kapi u otopini ne samo da su odlične u borbi protiv sindroma suhog oka, već su i djelotvorne u vlaženje očiju nakon dugotrajnog nošenja kontaktnih leća. Kao i u slučaju da vam je učinjen kirurški zahvat na oku. Jedna do dvije kapi u svako oko učinit će drastičnu razliku.

Dodatne informacije potražiti ovdje.

PR PR (Foto: PR)

Samo par kapi uvelike olakšava život

O, da. Kapi Proculin® Tears Advance tu su da vas riješe žarenja, svrbeža i neugodnosti. A što je s nošenjem kontaktnih leća bez boli i neugodnosti? Sve se to može ostvariti na jednostavan i djelotvoran način.

Poveznice na korisne informacije:
https://ljekarna-pablo.hr/zdravlje-ociju/sto-je-suho-oko-i-kako-ga-tretirati-5939/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863
https://www.healthline.com/health/dry-eyes-home-remedies#prevention

Sindrom računalnog vida: Kako u modernim vremenima umiriti oči?

Sindrom računalnog vida problem je modernog doba. Nazovimo ga problemom 21. stoljeća. Za to krivimo računalo. Koliko god danas bili sveprisutni, računalni uređaji (osobna računala, prijenosna računala i tablet uređaji) uništavaju nam oči, a i leđa.

PR PR (Foto: PR)

Što točno znači sindrom računalnog vida?

Prema informacijama iz Američke nacionalne medicinske biblioteke Nacionalnih instituta za zdravlje, radi se o stanju koje nastaje uslijed dugotrajnijeg i neprekidnog fokusiranja očiju na računalo ili drugi uređaj sa zaslonom. Mišići oka ne uspijevaju se oporaviti od stalnog pritiska potrebnog za održavanje fokusa na bliskom predmetu. Tužno je da ovo stanje pogađa sve više djece, no ovdje ćemo se uglavnom usmjeriti na odrasle osobe. A neka istraživanja pokazuju da 50% do 90% osoba koje rade za računalom ima najmanje jedan simptom sindroma računalnog vida.

PR PR (Foto: PR)

Kad smo već kod simptoma… koji su?

Najčešći su i najprepoznatljiviji simptomi sindroma računalnog vida naprezanje oka, glavobolje, zamagljen vid i suhe oči. Da ne spominjemo bolove u vratu i ramenima koji mogu izazvati dodatne zdravstvene probleme. Da, ne radi se samo o očima, no u ovom ćemo se članku najvećim dijelom posvetiti očima. A nudimo i neka rješenja. Kućni pripravci mogu ublažiti simptome i pomoći vam u prevladavanju, pa čak i poboljšavanju istih.

Kako se nositi sa sindromom računalnog vida i poboljšati stanje kod kuće?

Nešto možete učiniti kako biste poboljšali stanje simptoma sindroma računalnog vida. Kod kuće ili u uredu. Nije važno. Savjeti se odnose na oba okruženja.

PR PR (Foto: PR)

Za početak možete ograničiti i smanjiti vrijeme koje provodite za računalom. Značajnim smanjenjem vremena koje provodite za računalom ujedno se mogu smanjiti simptomi sindroma računalnog vida. Možete si poboljšati vid, kao i držanje. Pokušajte primjenjivati pravilo 20-20-20. Pokušajte svakih 20 minuta prestati gledati u ekran. Osim toga, nastojte održavati udaljenost od ekrana od 20 stopa (cca. 6 metara) u razdoblju od 20 sekundi. No, zašto ne biste usto prigušili bliještanje računala? Promijenite okolnu rasvjetu kako biste smanjili učinak na ekran računala. Prekidač s prigušivačem čini čuda u tom smislu, kao i stolna lampa s pomičnim sjenilom. Usto ne zaboravite ekran postaviti oko 50-70 cm od očiju. Otprilike vam toliko iznosi doseg ruku.

PR PR (Foto: PR)

A kad ste već blizu računala, zašto se ne poigrati s postavkama? Na primjer, možete podešavati sjajnost, kontrast, pa čak i veličinu fonta. Ako ništa od toga ne uspije, pokušajte s kapima za oči posebno namijenjenima za ovu vrstu problema. Bez brige. Imamo odličnu opciju koja bi vam mogla ublažiti bol i neugodu.

Umjetne suze za moderne životne probleme

Proculin® Tears Advance kapi u otopini odlična su opcija za moderne i izrazito visokotehnološke probleme. Zašto? Zato jer imaju regenerativno i zaštitno djelovanje na vaše oči. S lakoćom osvježavaju, umiruju i podmazuju oči nadražene uslijed bliještanja računala. Osim toga, kapi u otopini Proculin® Tears Advance sadrže (0,4%) natrijev hijaluronat i destilate ginka (Ginkgo biloba), komorača, borovnice i biljke Gotu kola (Centella asiatica). Natrijev hijaluronat ima mukomimetička i viskoelastična svojstva. Omogućava pravilno podmazivanje površine oka, dok ga istovremeno štiti od trenja izazvanog kretnjama očiju. Osim toga, vodeni destilat ginka (Ginkgo biloba) poboljšava vid na daljinu i otklanja umor i crvenilo očiju. A zajedno s vodenim destilatom biljke Gotu kola, dodatno ublažava osjećaj nadraženosti oka.

PR PR (Foto: PR)

Ono što je fantastično u vezi proizvoda Proculin® Tears Advance činjenica je da nije djelotvoran samo za oči koje su suhe i nadražene uslijed sindroma računalnog vida. Možete ga koristiti i ako ste nedavno imali operaciju oka. Ili ako živite u području sa zagađenim zrakom ili izrazito suhom klimom. Odlične su za oči nakon dužeg razdoblja nošenja kontaktnih leća. Da, da, pomažu i s time. Nema više umornih, suhih, nadraženih i crvenih očiju na kraju dana. Zato se pouzdajte u Proculin® Tears Advance i uvjerite se u koristi koje pruža uz tek kap do dvije na dan.
Dodatne informacije potražiti ovdje.

Poveznice na korisne informacije:
https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome?sindromo=y
https://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome
https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/c/computer-vision-syndrome.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4916147/

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o proizvodu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju