Fotografija Šveđanke Tess Asplund koja je hrabro protestirala protiv neonacista proširila se internetom, a 42-godišnjakinja je preko noći postala simbol otpora ekstremizmu

Fotografija 42-godišnje Tess Asplund brzinom munje proširila se internetom. Hrabra Šveđanka nije mogla u miru i tišini gledati marš takozvanog Nordijskog porketa otpora, neonacističke skupine koja djeluje u švedskom gradu Borlangeu.

Pridružila se demonstracijama protiv skupine, a prizor crnkinje koja sama stoji ispred 300 neonacista svojim fotoaparatom ulovio je fotograf David Lagerlof. Nije dugo trebalo da prizor hrabre žene obiđe svijet.

Tess je preko noći postala simbol otpora ekstremnim ideja. To je bio impuls. Bila sam tako ljuta, samo sam izašla na ulicu. Pomislila sam k vragu, oni ne mogu ovdje marširati! Udario me adrenalin. Ni jedan Nacist neće ovdje marširati, to nije u redu.

Tess Asplund pridružila se demonstracijama, a prizor crnkinje koja sama stoji ispred 300 neonacista svojim fotoaparatom ulovio je fotograf David Lagerlof.

Rasizam je postao nešto normalno u Švedskoj, postalo je normalno izgovarati riječ koja počinje s N ( 'nigger' – pogrdan izraz za osobu crne boje kože op.a.), ali nitko na to ne obraća pažnju. Mislila sam da će Švedska u 2016. godini biti zemlja otvorenog uma, ali nešto se dogodilo, ispričala je za Guardian.

Švedska u posljednje vrijeme bilježi rast ekstremne desnice. Živimo u Europi u kojoj krajnje desne ideje postaju sve popularnije, ali postoje akcije protiv tih ideja. Ovo je vrijeme u kojem ljudi žele izraziti svoju potrebu da se odupru Europi koja diže ograde pred izbjeglicama, Europi koja više ne zna surađivati. Tess je primjer još jednog konflikta u našem vremenu. Živimo u multikulturalnom društvu pa ima smisla to što je ovo bio potez crne žene, rekao je za Guardian Daniel Poohl iz švedske antirasističke zaklade Expo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju