Često nismo ni svjesni problema u vlastitoj ljubavnoj vezi koji dovode do velikog nezadovoljstva. S druge strane, ponekad jednostavno "zapnemo" u začaranom krugu negativnosti i naviknemo se na negativne emocije, bez razmišljanja o tome koliko sami sebi zapravo štetimo takvim ponašanjem.

Ako sumnjate na to da u vašoj vezi prevladavaju upravo negativne emocije, riješite jednostavni test koji je osmislio dr. John Gottman, cijenjeni američki psiholog koji je svoju karijeru posvetio analizi ljubavnih odnosa.

Za početak razmislite o nekim nedavnim događajima u vašem braku ili vezi koji su vas povrijedili ili postupcima svog partnera zbog kojih ste bili žalosni. Zatim iskreno odgovorite na 20 pitanja u nastavku.

ISTINA ILI LAŽ:

1. Osjećala sam se povrijeđeno.
2 .Osjećala sam se kao da me ne razumije.
3. Pomislila sam: Ja ovo ne moram trpjeti.
4. Nisam se osjećala krivom za taj problem.
5. Rekla sam samoj sebi: Samo ustani i otiđi.
6. Bila sam ljuta.
7. Osjećala sam se razočarano.
8. Nepravedno sam optužena.
9. Pomislila sam: Moj partner nema pravo reći takve stvari.
10. Bila sam frustrirana.
11. Napadnuta sam na osobnoj razini.
12. Željela sam i ja njega napasti na isti način.
13. Pokušala sam spriječiti nalet kritika.
14. Željela sam mu uzvratiti istom mjerom.
15. Željela sam zaštititi sebe.
16. Njegove prigovore doživjela sam kao uvrede.
17. Osjećala sam da me partner želi držati pod kontrolom.
18. Ponašao se kao manipulator.
19. Nije me s pravom kritizirao.
20. Samo sam željela da sva ta negativnost prestane.

Ako ste na više od pet pitanja odgovorili s "istina", nema sumnje u to da u vašoj vezi prevladavaju negativne emocije, a ako ste tako odgovorili na gotovo sva pitanja, trebali biste dobro preispitati svoj ljubavni odnos i razmisliti o tome isplati li se ostati u braku ili vezi koja vas čini duboko nesretnima.

Često nismo ni svjesni problema u vlastitoj ljubavnoj vezi koji dovode do velikog nezadovoljstva. S druge strane, ponekad jednostavno "zapnemo" u začaranom krugu negativnosti i naviknemo se na negativne emocije.


Međutim, ako imate snage, želje i volje raditi na odnosu s partnerom, tada biste trebali obratiti pažnju na sljedeće.

A) Rituali zbližavanja

U vašem odnosu nedostaje povjerenja koje možete vratiti uz pomoć brojnih rituala zbližavanja. Možda mislite kako bi nježnosti trebale doći prirodno, ali i one su dio naučenog ponašanja. Svako jutro prije odlaska na posao zagrlite partnera. Nakon posla odvojite barem 20 minuta jedno za drugo kako biste razgovarali o tome što se sve događalo tijekom dana. Ako imate djecu, pokušajte tih 20 minuta provesti bez njih jer se jedino tako u potpunosti možete posvetiti jedno drugome. Uspostavljanje povjerenja i emocionalne povezanosti ponovo će vas zbližiti.

B) Naučite se svađati

Svađe su sastavni dio svakog ljubavnog odnosa. Savršene veze u kojima nikada ne dolazi do rasprave koja pak lako može prerasti u svađu jednostavno ne postoje. Tijekom svađe obje strane trebaju dobiti priliku da kažu što ih muči. Ne možemo se uvrijediti na prvu kritiku i onda prekinuti svaku komunikaciju. Moramo saslušati partnera, a on također mora uvažiti sve što mi želimo reći. Važno je i ispričati se u svakom trenutku. Ako osjećate da ste prešli granicu i željeli biste se ispričati, ali s druge strane to ne želite napraviti iz inata – imajte na umu da takvim ponašanjem samo potičete nezadovoljstvo u vezi.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju