Na prvi pogled čini se kao bezazlena vježba, ali ovaj test sjedenja i ustajanja određuje koliko ste zapravo zdravi i u kakvoj ste kondiciji. Vježbu možete napraviti kod kuće, traje nekoliko sekundi i radi se na podu u udobnoj odjeći i obući ili bosi.

Test sjedenja i ustajanja osmislio je brazilski liječnik Claudio Gil Araujo, a u njoj se mjere stvari esencijalne za određivanje fizičke forme - snaga, fleksibilnost i ravnoteža.

Ako je vaš rezultat između osam i deset, znači da imate odličnu kondiciju. Nadalje, svaki put kad izgubite ravnotežu oduzima vam se pola boda.

Test se izvodi tako da sjednete na pod s prekriženim nogama i da ustanete trudeći se što manje podupirati se rukama ili drugim dijelovima tijela. Rezultati se rangiraju između 1 i 10.

Ako je vaš rezultat manji od tri, odnosno morali ste se koristiti s obje ruke, podupirali se i bočnom stranom bedra pri ustajanju, gubili ravnotežu i slično, to pokazuje da ste u vrlo lošoj formi. 

Ako je pak vaš rezultat između osam i deset (minimalno ste se podupirali) znači da imate odličnu kondiciju. Nadalje, svaki put kad izgubite ravnotežu oduzima vam se pola boda.

Imate li problema s koljenima, bilo bi dobro da tijekom izvođenja vježbe imate nekoga uz sebe u slučaju da ne možete ustati. Imate više od 50 godina i postigli ste čistu desetku? Čestitajte si jer pripadate elitnoj skupini!

U videu pogledajte precizno izvođenje vježbe i računanje rezultata.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju