Bogat jesenski program Kina Europa započeo je 24. Tjednom češkog filma koji traje do 17. listopada. Večeras ga otvara film "Učiteljica"

Ljubav između domaće publike i češkog filma traje već desetljećima, stoga nije neobično da po senzibilitetu bliska nam češka kinematografija iz godine u godinu osvaja srca Zagrepčana toplim ljudskim pričama, promišljenim zapletima i prepoznatljivim humorom.

U 20 sati u Kinu Europa Festival otvara film Učiteljica. Učiteljica, tj. Učitelka potresna je i vječno aktualna priča o snazi ljudskog karaktera inspirirana istinitim događajem, u režiji slavnog Jana Hřebejka.

Za ulogu omražene učiteljice Zuzana Maurery osvojila je nagradu za najbolju glumicu na Karlovy Vary International Film Festivalu.

 

ČEŠKI KINOHITOVI I NAGRAĐIVANI NASLOVI

Festival predstavlja i veliki češki kinohit "Dvojnici", urnebesno smiješnu kriminalističku komediju zabune o dva naizgled jednaka, ali potpuno različita muškarca

Ovogodišnji Tjedan češkog filma predstavit će ukupno šest odabranih ostvarenja recentne češke kinematografije. Osim Učiteljice tu je i jedan od najvećih recentnih čeških kinohitova – Anđeo gospodnji 2, nastavak popularne božićne bajke o nespretnom anđelu Petronelu i njegovu prijatelju vragu Uriášu.

Veliki kinohit u Češkoj Dvojnici, urnebesno je smiješna kriminalistička komedija zabune o dva naizgled jednaka, ali potpuno različita muškarca.

U ovogodišnjem repertoaru predstavit će se i Podnevkinja atmosferična kombinacija psihološkog trilera i horora, nadahnuta češkom folklornom legendom o mitskom biću koje odnosi neposlušnu djecu.

Glavna glumica Aňa Geislerová bila je gošća jednog od prethodnih izdanja Tjedna češkog filma.

Možda najzanimljiviji naslov ovogodišnjeg programa, tjeskobni je biografski film Ja, Olga Hepnarová hvaljenih dokumentarista Tomáša Weinreba i Petra Kazde o posljednjoj ženi koja je smaknuta u Čehoslovačkoj nakon što je 1973. godine kamionom u centru Praga usmrtila osmero ljudi kao čin osvete društvu koje ju je cijeli život marginaliziralo.

Ova kontroverzna drama nominirana je za čak devet Čeških lavova, a izabrana je i za otvaranje prestižne Panorame prošlogodišnjeg Berlinalea.

Sve generacije uživat će u animiranoj fantaziji Neparožderi slavne češke ilustratorice Galine Míklínove o malenim stvorenjima koja žive svuda oko nas i odgovorna su za nestanak jedne čarape iz vašeg para – one neparne! Animiranim junacima glasove daju poznati hrvatski glumci Goran Navojec, Maja Posavec i Žarko Potočnjak.

Ulaznice za projekcije filmova iz programa Tjedna češkog filma mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na internetskoj stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po redovnoj pojedinačnoj cijeni od 25 kn (22 kn za djecu, studente i umirovljenike) ili po cijeni od 100 kn za paket ulaznica sve filmove.

Tjedan češkog filma ostvaruje se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.

Raspored projekcija:

UTORAK 10.10.
20:00 - UČITELJICA, Jan Hřebejk, drama, komedija (Ulaz uz pozivnicu)

SRIJEDA 11.10.
20:30 - ANĐEO GOSPODNJI 2, Jiří Strach, komedija

ČETVRTAK 12.10.
20:30 - JA, OLGA HEPNAROVá, Tomáš Weinreb, biografska drama

PETAK 13.10.
18:30 - PODNEVKINJA, Jiří Sádek, drama/triler
20:30 - DVOJNICI, Jiří Chlumský, komedija

SUBOTA 14.10.
18:30 - JA, OLGA HEPNAROVá, Tomáš Weinreb, biografska drama
20:30 - UČITELJICA, Jan Hřebejk, drama, komedija

NEDJELJA 15.10.
18:30 - NEPAROŽDERI, Galina Miklínová, dječji/sinkroniziran
20:30 - ANĐEO GOSPODNJI 2, Jiří Strach, komedija

PONEDJELJAK 16.10.
20:30 - PODNEVKINJA, Jiří Sádek, drama/ triler

UTORAK 17.10.
20:30 - DVOJNICI, Jiří Chlumský, komedija
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju