Ručno rađena keramika posljednjih godina doživjela je svojevrstan boom, a upravo u tom trenutku niknuo je i nezaobilazan točkasti brend Filipe Sorko i njenog partnera Antuna Ružolčića- Chia Cups. Njihove vesele šalice donose osmijeh na lice, ali i svježinu u kuhinje njihovih brojnih klijenata. Unikatne šalice namijenjene su ispijanju mirisnih kavica, a ideja o njihovoj izradi rodila se u potpunosti spontano.

Galerija Philips 5400 LatteGO aparat za kavu Filipa Sorko i Antun Ružolčić svoj dan ne mogu zamisliti bez omiljene šalice kave Filipa Sorko i Antun Ružolčić +4 Chia cups Filipe Sorko i Antuna Ružolčića

„Zamolila sam svojeg dečka koji je tada bio na završnoj godini na Akademiji na smjeru kiparstva, da nam napravi na satovima keramike jedan tako malo posebniji set posuđa. On je napravio prvih šest točkastih šalica koje sam ja zatim fotkala, stavila na svoj instagram koji je tada bio tek u nekim začecima. Dobili smo puno komentara i pozitivnog feedbacka i čak je tu pala i oklada između nas dvoje. Dogovorili smo se da ako taj post na Instagramu prijeđe 700 like-ova, da ćemo mi polako krenuti raditi te šalice. Fotografija je prešla tih 700 like-ova i sve ostalo je povijest.“, objasnila nam je Filipa Sorko, jedna od začetnica brenda Chia cups.

Šalice se trenutno mogu nabaviti isključivo preko njihova webshopa kojeg su otvorili u veljači ove godine, a sve što je trenutno raspoloživo nalazi se na stranici te je odmah dostupno. Niti jedna nije ista, tako da svatko tko ih naruči dobiva jedinstveni primjerak.

„Naš studio i kućica u kojoj živimo nalazi se u istom dvorištu, tako da ja zbilja ne moram puno putovati da bi došla do posla. Ujutro kad se probudim, za pet minuta sam već u studiju gdje si radim svoju prvu kavicu bez koje ne mogu zamisliti početak radnog dana“, rekla nam je Filipa.

Filipa Sorko i Antun Ružolčić svoj dan ne mogu zamisliti bez omiljene šalice kave Filipa Sorko i Antun Ružolčić svoj dan ne mogu zamisliti bez omiljene šalice kave Foto: Nova Studio

Njenu omiljenu šalicu kave od nedavno spravlja Philips 5400 LatteGO aparat za kavu koji nudi šarolik izbor raznih vrsta kave – njih čak 12, od espressa i macchiata do cappuccina i potpuno bijele kave. Aparat ima ugrađen mlinac za kavu stoga istu melje sam, a nakon uporabe sam se i čisti, tako da Filipa ima više vremena za svoj biznis. Uz ovaj aparat, niti jedna kavica nije ista, baš kao i Filipin život koji je izrazito dinamičan i svaki joj je dan drugačiji od prethodnog.

„Postupak izrade šalica nije nimalo jednostavan, nije nimalo brz. Puno te uči strpljenju, ali ovako pojednostavljeno možemo reći da se šalica prvo treba oblikovati, zatim istočkati. Treba se staviti glazura, zatim se stavlja zlato. Sve to treba ispeći i za sve to treba nekih tjedan do 10 dana. Kad je šalica gotova, mi je fotkamo i stavljamo na webshop te šaljemo paketima“, objasnila nam je.

Upiti za ove preslatke šalice dolaze iz cijelog svijeta – od Europe i Azije doSjeverne i Južne Amerike. Iako bi ovaj mali keramički studio svojim Chia šalicama najradije obogatio svačiju kuhinju, trenutno je potražnja prevelika te su se fokusirali na zemlje Europe poput Italije, Velike Britanije, Njemačke, Austrije i Slovenije.

Chia cups Filipe Sorko i Antuna Ružolčića Chia cups Filipe Sorko i Antuna Ružolčića Foto: Nova Studio

„Mi smo se jako iznenadili koliki je trenutno interes za ručno rađenom keramikom. Uopće to nismo očekivali kada smo prije koju godinu krenuli s ovim našim šalicama. Međutim, izgleda da su ljudi zbilja počeli cijeniti i uviđati koliko je ljubavi i vremena potrebno za takav jedan ručni rad. Naš mali tim jedva uspije napraviti šalica koliko su tražene“, rekla je Filipa.

Pri izradi Chia šalica, Filipa i Antun nikad ne izrađuju samo jednu šalicu, već ih rade u serijama od 50 do 100 šalica koliko im stane u peć. Ovaj kreativni duo svakodnevno uživa u svom poslu te se istim namjeravaju baviti i u budućnosti za koju imaju velike planove.

Filipa Sorko i Antun Ružolčić Filipa Sorko i Antun Ružolčić Foto: Nova Studio

„Mi smo uvijek puni ideja što se tiče našeg brenda, tako da bit će tu još puno novih proizvoda. Tako da planiramo uskoro izbaciti tanjuriće jer svi naši klijenti koji su kupili šalice, bi voljeli imati i tanjurić uz šalicu. To nam je neki sljedeći korak, a onda imamo tu još nekih ideja poput boce za vodu ili Chia puzzle.

Ove preslatke šalice s hrvatskim potpisom napravljene su za uživanje u malim trenucima, baš kao što je to opuštanje uz mirisnu šalicu kave iz Philips aparata zbog koje vam neće biti žao što ne sjedite u kafiću već doma na svojoj terasi. U tim trenucima uživaju i Antun i Filipa kada nakon ispunjenog radnog dana ostavljaju vrijeme za sebe i sitne ljepote života.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Philips po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju