Traženje definicije tolerancije jedna je od aktivnosti kojom je Međunarodni dan tolerancije obilježen u Dječjem vrtiću Čigra u Zagrebu.

Tolerancija je kada smo različiti, a kada se volimo, jedan je od odgovora vrtićaraca na pitanje što je to tolerancija. Među drugim, jednako dojmljivim, odgovorima jesu:

Tolerancija je biti dobar prema ostalima; Kad si dobar i ne smiješ se drugima jer nešto imaju čudno; Tolerancija je kad se E. ljuti ujutro kad dođe, a ja ju pustim i dođem se igrati poslije.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana tolerancije je rješavanje sukoba

Traženje definicije tolerancije jedna je od aktivnosti kojom je Međunarodni dan tolerancije obilježen u Dječjem vrtiću Čigra u Zagrebu.

Zajedno smo čitali indijansku legendu 'Duga', koja ističe kako je svaka boja različita i posebna, no da sve vrijede jednako i zajedno tvore dugu. Nakon priče s djecom smo razgovarali o sličnostima i različitostima između nas - fizičkim obilježjima, nacionalnostima, jezicima i uvjerenjima te poštivanju emocija i raspoloženja. Potom su djeca izrađivala plakate o sličnostima i različitostima među ljudima, kazala je odgajateljica Branka Zeba.

U poučnom programu sudjelovala su djeca u dobi od 4,5 do 6,5 godina. Mališani su oduševili odrasle svojim poimanjem tolerancije, ali i tolerantnim ponašanjem u svakodnevici.

Djeca su u vrtiću iznimno tolerantna kada kod prijatelja primijete negativnu emociju poput tuge i ljutnje. Potičemo ih na njegovanje tolerancije jer tako razvijaju empatiju i emocionalnu inteligenciju, rekla je psihologinja Dejana Jelić Zelenbaba.

Slika nije dostupna Bogatstvo različitosti: 10 načina kako djecu podučiti toleranciji

Slika nije dostupna Kako najmlađima objasniti da neka djeca nemaju za brendirane tenisice ili mobitel?

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana tolerancije je rješavanje sukoba pa su djeca dobila korisne savjete kako doći do mirnog rješenja sukoba.

Međunarodni dan tolerancije UNESCO je utemeljio 1995. godine kako bi javnost osvijestio o opasnostima netolerancije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju