Kakav bi to blagdanski stol bio bez suhomesnatih proizvoda, sira, kolača s voćem i vina? Ovi proizvodi mogu se nabaviti od nekih srednjih škola, a u čiju su proizvodnju uključeni njihovi učenici

Galerija Proizvodi Prehrambeno-tehnološke škole iz Zagreba Proizvodi Srednje škole Petrinja - 3 Proizvodi Srednje škole Petrinja - 4 +6 Proizvodi Srednje škole Petrinja - 5
I ove će se godine na blagdanskom stolu naći mesni i sirni proizvodi, fini voćni sokovi i vina, kolači od domaćeg voća i pekmeza, kao i ukusne salate začinjene domaćim uljem te octom.

Ove proizvode hrvatskih srednjih škola s prehrambenim smjerom stvaraju njihovi učenici.

1. Srednja škola Petrinja, Petrinja
Većina učenika kad izađe iz srednje škole i fakulteta, tek tada počinje stjecati stručna znanja za obavljanje svojeg budućeg posla. No to nije slučaj i s učenicima prehrambenog smjera Srednje škole Petrinja iz Petrinje, koji su prije deset godina formirali praktikum prehrane, a prije četiri godine mesarski praktikum.

U praktikumu prehrane marljivim i odgovornim radom učenika proizvodimo slijedeće prehrambene proizvode: čips od jabuke, suhe šljive s košticom, sok od jabuke, šljive, i kruške, pekmez od šljive, ajvar, pasteriziranu ciklu, kuhani kravlji sir, peciva, jabučni, vinski i medni ocat, jabučno vino i pivo.

U mesarskom praktikumu kroz praktičnu nastavu učenici proizvode trajne, polutrajne, obarene kobasice, kobasice za pečenje, trajne i polutrajne suhomesnate proizvode. U okviru praktične nastave u programu voćar-vinogradar-vinar proizvodimo male serije vina od sorti grožđa škrlet i frankovka, s ponosom ističe ravnatelj škole g. Milan Orlić.  Proizvodi Srednje škole Petrinja - 3 Proizvodi Srednje škole Petrinja bez kojih ne može niti jedan blagdanski stol (Foto: Srednja škola Petrinja) Iako svi njihovi proizvodi nađu svojeg kupca, među najtraženijim artiklom škole je čips od jabuke. Vrećica od trideset grama tog hrskavog i nutritivno vrijednog proizvoda stoji tek 3 kune.

Smatramo da kroz neposredni praktični rad učenici stječu radne navike, više su motivirani, teorijska znanja mogu bolje i efikasnije primijeniti u praksi, stječu stručne kompetencije i nova znanja o poduzetništvu. Mnoge tehnološke operacije i procese u industriji hrane i pića nije moguće vidjeti, stoga smo se odlučili na ovakav način situacijskog učenja i stjecanja vještina, znanja i kompetencija, dodaje ravnatelj.

2. Srednja škola Donji Miholjac, Donji Miholjac
Agronomska sekcija Učeničke zadruge Celestina Srednje škole Donji Miholjac u Donjem Miholjcu u svom vrtu uzgaja krumpir, luk, češnjak, grašak, krastavce, batat i začinsko bilje poput kadulje, mente i bosiljka. U školskom voćnjaku njeguju se stare sorte jabuka otporne na bolesti kako bi se plodovi iskoristili za izradu jabučnog octa.

Posebno valja istaknuti proizvodnju butternut tikve koja se koristi kao baza za preradu pekmeza sa dodacima limuna, naranče, mente, cimeta i meda. Med i medni proizvodi također su proizvodi kojima škola dobiva prestižna priznanja poput Zlatne žlice i nagrade za najproizvod na lokalnim sajmovima, ističe ravnatelj škole g. Nenad Perić te dodaje da se proizvodi mogu kupiti na školskoj tržnici, ali i na lokalnim sajmovima.

Hrana se uzgaja u školskom vrtu u kojem je zabranjeno korištenje kemijskih pesticida. Uz to, cijene proizvoda su niže od tržišnih, pa su samim time pristupačne lokalnoj zajednici.

Cilj ovakvog načina rada da učenici upoznaju cijelu tehnologiju proizvodnje hrane i važnost biološkog uzgoja. Učenici su sami sebi najveći kritičari jer svoje proizvode prije izlaganja najprije nose svojim bližnjima i obiteljima, osluškuju njihove reakcije i ponosno predstavljaju svoje proizvode zainteresiranim kupcima, kaže g. Perić. Proizvodi Srednje škole Donji Miholjac - 1 Vrijedni učenici Srednje škole Donji Miholjac (Foto: Srednja škola Donji Miholjac)
3. Prehrambeno-tehnološka škola, Zagreb
U sklopu Prehrambeno-tehnološke škole iz Zagreba djeluje učenička zadruga Kreativa, koja se sastoji od pet sekcija: Pekarsko-konditorske sekcije, Tjesteničarske sekcija, Tradicijskih proizvoda, Sekcije Frutić, te Kreativno-dizajnerske sekcije.

Pekarsko-konditorska sekcija bavi se izradom raznih vrsta pekarskih proizvoda poput kiflica, buhtli, sirnica, klipića i lepinja te konditorskih proizvoda kao što su keksi i krekeri s raznim vrstama sjemenki, maslinovim uljem i češnjakom, kaže nam ravnatelj škole g. Josip Šestak.

Nedavno osnovana tjesteničarska sekcija bavi se izradom raznih vrsta tjestenina, Tradicijski proizvodi izrađuju paprenjake, medenjake i slične stvari, dok sekcija Frutić proizvodi voćne sokove i džemove, likere, čips od jabuke, te razne vrste konzerviranih salata.

Kreativno-dizajnerska sekcija objedinjuje četiri navedene sekcije na način da se bavi izradom i osmišljavanjem raznih vrsta ambalaže za naše proizvode, dodaje g. Šestak.

Učenici koji sudjeluju u radu učeničke zadruge imaju priliku stjecati nova znanja, usvajati odgojne vrijednosti i razvijati različite sposobnosti i vještine. A koliko su tek korisni svojim obiteljima u blagdanskim pripremama?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju