Kada novogodišnje odluke o gubitku kilograma ostanu neostvarene, dođe onaj topliji period godine u kojem mnogi još jednom pokušaju dati sve od sebe kako bi došli do željene kilaže. Jer - ljeto je pred vratima.

Dva mjeseca iza nas, koja smo uglavnom provodili u kućama i stanovima, mnogima također nisu išla na ruku, barem kada su u pitanju kilogrami.

I sada je vrijeme za novo normalno, ali i za aktivnost i zdravu prehranu kako bi višak kilograma nestao. 

Prije svega, bitno je naglasiti ono najbitnije, a to je su fizička aktivnost i zdrava prehrana dobri za naše zdravlje i nisu nešto čemu bismo se trebali okretati tek povremeno. Potrudite se da budu dio vaše rutine tijekom cijele godine. Gubitak kilograma neka u cijeloj priči bude bonus.

Žena hoda Hodanje i mršavljenje: Tjedni plan za gubitak kilograma koji je lako slijediti

Kod mršavljenja hodanjem vrlo je bitno kojim tempom hodate Mršavljenje hodanjem: Tri savjeta za gubitak do pet kilograma u tri tjedna

AKTIVNOST KOJU VOLE I SPORTAŠI

Kada je u pitanju fizička aktivnost, odnosno tjelovježba, njezin neizostavan dio su kardio vježbe, a jedna od onih u koju se zaklinju i sportaši svjetske klase, od boksača do profesionalnih nogometaša, a koja može postati i dio vaše rutine je preskakanje užeta.

Osim što poboljšava koordinaciju, povoljno utječe na zdravlje kostiju i kardiovaskulArno zdravlje, te poboljšava učinkovitost disanja, preskakanje užeta brzo topi kalorije i samim time pomaže u gubitku kilograma.

Prosječna osoba preskakanjem užeta, koje je vježba za cijelo tijelo, može sagorieti više od 10 kalorija u minuti.

Naravno, da biste izgubili kilograme nije dovoljno samo preskakati uže, ali ova aktivnost može biti idealan dio vaše zdrave rutine. Također, postoje i neka pravila koja morate slijediti ako želite niže brojke na vagi.

Hodanje Najlakše mršavljenje: Pet savjeta za topljenje do 50 posto više kalorija hodanjem

KAKO GUBITI KILOGRAME?

Kod preskakanja užeta s ciljem gubljena kilograma bitno je početi s razumijevanjem procesa mršavljenja.

Prvo pravilo gubitka kilograma je stvaranje kalorijskog deficita. On se postiže smanjenjim unosom hrane, kao i sagorijevanjem kalorija pomoću vježbanja.

Da biste tjedno gubili oko pola kilograma, trebate imati kontinuirani manjak od 500 do 1000 kalorija dnevno.

Broj kalorija koje gubite preskakanjem užeta, naravno, ovisi o vašoj kilaži. Ljudi koji su teži sagorijevaju više kalorija.

Rezultati preskakanja užeta ovisit će i o vašoj:

- prehrani
- ciljevima
- razini aktivnosti
- razini predanosti vježbanju.

Drugi faktori koje također trebate uzeti u obzir su i vaša dob i metabolizam koji također mogu utjecati na to koliko brzo ćete vidjeti rezultate.

OSTALE STVARI KOJE MORATE UZETI U OBZIR

Postoje još neki faktori koje je dobro imati na umu ako uže preskačete radi mršavljenja. Recimo, stalno ponavljanje iste vježbe na kraju će dovesti do smanjivanja rezultata.

Rezultati će biti puno bolji ako uže kombinirate s drugim vježbama poput dizanja utega, trčanja i slično.

Također, prije nego počnete s bilo kakvim planom ograničavanja unosa kalorija, dobro je razgovarati sa stručnom osobom o vašim ciljevima i zdravlju. Primjerice, dijete poput Palea i Keto dijete sve su popularnije, ali faktori poput povišenog kolesterola ili srčanih bolesti mogu značiti da nisu dobar izbor za vas.

Dobar početak je procjena onoga što imate u svojim kuhinjskim ormarićima i hladnjaku. Primjerice, već će smanjeni unos šećera i rafiniranih ugljikohidrata maknuti stotine kalorija iz vaše svakodnevne konzumacije hrane.

Slika nije dostupna Penjanje po stepenicama: Kako izvući najviše koristi za liniju i zdravlje?

KAKO PRESKAKATI UŽE S CILJEM GUBITKA KILOGRAMA?

Nije dovoljno uzeti uže i preskakati ga određeni peirod. Ključ užeta kao aerobne tjelovježbe leži u mogućnosti izvođenja intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT).

On znači izmjenu vježbi visokog intenziteta i pauza. Evo primjera kako to raditi pomoću užeta:

Prvi set: Preskačite uže 30 sekundi. Odmarajte 60 sekundi. Onda preskačite novih 30 sekundi. Ponovite ovo devet puta.

Drugi set: Preskačite uže 30 sekundi na način da izmjenjujete noge. Odmarajte 90 sekundi između ponavljanja. Ponovite ovo četiri puta.

Treći set: Nakon 30 sekundi preskakanja užeta odmorite samo 12 sekundi, a onda 30 sekundi radite "jumping jacks" ( skok s raznoženjem i odručenjem). Odmorite 12 sekundi, nakon čega 30 sekundi radite marince. Nakon još jedne kratke pauze završite set s 30 sekundi sklekova.

I na kraju, ako nemate uže, prilikom kupnje posavjetujte se s prodavačem ili nekim tko se razumije u taj dio kako biste odabrali najbolju opciju za sebe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju