Sladokusci će se složiti, vrijeme Božića je njihovo najdraže doba godine! To znači da su najfinije božićne delicije već na našim stolovima, a božićni kolači jedu se ne samo za desert, nego i doručak! Novim receptima se iznova veselimo, no tradicionalne blagdanske slastice ne zaboravljamo. Zato smo složili najvažniju listu ove godine; popis klasičnih božićnih kolača koji bi se i ove godine trebali naći na vašem blagdanskom stolu!

 Božićni kolač


Njemački božićni kolač, neformalno zvan Stollen, omiljeni je slatki kruh na dekoriranom blagdanskom stolu. U kombinaciji s brusnicama, grožđicama i sličnim suhim voćem, kruh od slatkog tijesta već generacijama oduševljava male i velike. Sočan, mekan, odličan za lomljenje, spojen s toplim čajem ili finom šalicom kave, idealan je jutarnji kolač.

Kuglof


Dok se Nijemci hvale Stollenom, Austrijanci su zaslužni za najpoznatiji božićni kolač iz kalupa. Zovu ga Gugelhupf, a tradicionalno se posluživao na vjenčanjima. Kroz povijest, kuglof je na kraju postao božićni kolač, a danas ga volimo pripremati u raznim varijantama. Klasični kuglof s vanilijom i ekstraktom limuna ili možda cimet, orah, jabuka? Izbor je na vama!

Paprenjaci


Hrvatski tradicijski kolač koji je u međuvremenu i zaštićen kao kulturno dobro, već generacijama uveseljava sve okupljene oko blagdanskog stola. Pravi gastro umjetnici znaju da za dobre paprenjake treba barem 10% masnoće. Vrhunski, a u istom trenutku tako dostupni, paprenjaci griju srce i kad se stupnjevi spuste ozbiljno ispod ništice.

Vanilin kiflice, vjenčići, zvjezdice s čokoladom


Popularni suhi kolači posebno pašu u blagdansko vrijeme! Najmanjima su dragi zbog zaigranih oblika, dok će odrasle podsjetiti na djetinjstvo i neodoljive arome koje tako prijaju u kolačićima. Prhke vanilin kiflice s maslacem, vjenčići sa slatkim punjenjem ili zvjezdice s čokoladom i bademima, za koje god se odlučili, jedno je sigurno – teško je pojesti samo jedan kolačić!
 

No, kako je Božić pred nama i vremena za pripremu kolača je manje, umjesto recepta ponudit ćemo vam alternativu. Ove božićne klasike, savršeno svježe, luksuzno upakirane i spremne za jelo možete pronaći u Pan-pek prodavaonicama. Ove godine omiljeni lanac pekarnica slavi 30 godina postojanja, a blagdanska kolekcija kolača samo je potvrda beskompromisne kvalitete kojom se ponose. Neodoljivu ponudu božićnih kolača potražite u Pan-pek prodavaonicama diljem Hrvatske.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju