U njemačkom folkloru postoji vjerovanje da orašar štiti obitelj i donosi sreću u dom. To je razlog zbog kojeg se ova dekorativna inačica drobila za oraha koja se najčešće izrađuje u obliku vojnika često darivala djeci za Božić.

Ne čudi zato i da se ovaj motiv može pronaći na mnoštvu blagdanskih ukrasa za dom – od kuglica s likom orašara do statua koje će uljepšavati dom i nakon što prođu blagdani

Emmezeta, 24,99 kn Emmezeta, 24,99 kn (Foto: Internetske stranice proizvođača)

Priču o drvenom orašaru koji se pretvara u pravog mladića i zajednom s djevojkom Klarom odlazi u čarobni svijet Šećerne vile popularizirao je istoimeni balet Petra Iljiča Čajkovskog, koji je praizveden 19. prosinca 1892. godine.

Pevec, 169,90 kn Pevec, 169,90 kn (Foto: Zadovoljna.hr)

Danas se lik orašara može vidjeti na najrazličitijim predmetima, a glavna je tema i posebnog Escape Rooma koji Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu priprema od 6. prosinca 2019. do 12. siječnja 2020. godine.

Sedam božićnih ukrasa za jelku koje će obožavati sve ljubiteljice džin-tonika Božićni ukrasi s motivom džin-tonika - 8 Božićni ukrasi s motivom džin-tonika - 2 Božićni ukrasi s motivom džin-tonika - 4 +4 Božićni ukrasi s motivom džin-tonika - 3

Zavirili smo u hrvatske trgovine i pronašli tri ukrasa s likom orašara koji su odlična dekorativna ideja za nadolazeće blagdane.

Primark, 52 kn Primark, 52 kn (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju