I dok neki s orhidejama nemaju nikakvih problema, mnogo je onih koji su odavno spoznali zahtjevnost ovog cvijeta kojeg od milja često nazivamo primadonom. Orhideje su prije svega vrlo osjetljive. Upravo su zato na glasu kao cvijet za kojeg se nije lako brinuti, a mnogo je grešaka u tom procesu koje mogu dovesti do slabljenja ili truljenja korijena te naposljetku uvenuća.

Galerija Orhideja +0 Orhideja

Neke od tih grešaka najčešće radimo u ljetnim mjesecima kada su temperature više.

1. Zalijevamo orhideju s ledenom vodom

Na više strana sigurno ste mogli čuti savjet kako umjesto klasičnog zalijevanja orhideja ili pak tuširanja možete jednostavno na zemlju u teglu staviti par kockica leda i pustiti ih da se otope. Zbog ovog savjeta mnogi misle kako je mogu i klasično zaliti ledenom vodom. Međutim, previše ledene vode može nepovratno oštetiti korijen. Ako je vaša orhideja u vrlo maloj tegli u kojoj nema mnogo zemlje tj. ledena voda prebrzo i lako može doprijeti do korijena, suzdržite se od zalijevanja i koristite klasičnu hladnu vodu.

2. Previše zalijevamo orhideju

Visoke temperature brzo isušuju zemlju u tegli i zbog toga neki misle kako orhideja treba puno više vode tijekom ljeta. Istina, ponekad vaš cvijet itekako može dehidrirati zbog nedostatka vode, ali pripazite kako ga ne biste previše zalijevali jer će to dovesti do gljivičnih infekcija korijena. Pratite svoje orhideje i prorijedite tempo zalijevanja ako primijetite da im više vode ne odgovara, čak i ako vam se zemlja učini previše suhom.

Orhideja Dva česta problema: Kako spasiti korijen orhideje kod truljenja ili dehidracije?

Orhideje znaju biti jako osjetljive, ali oko ovog prelijepog cvijeta itekako se isplati potruditi Napokon rješenje: Napravite otopinu s korom banane za dulji život delikatne orhideje

3. Izlažemo je neprimjerenom svjetlu

Naša komplicirana primadona brzo može dehidrirati ako je izložena direktnom suncu, ali i izgubiti cvijet ako je u previše tamnom okruženju. Najbolje mjesto za njih je prostorija koja ima puno prirodnog svjetla tijekom cijelog dana, ali nipošto ih nemojte pozicionirati na direktno sunce.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju